De OPEC+ heeft besloten om de productieverlagingen geleidelijk aan af te bouwen. Ze zullen dit stap voor stap doen omdat er nog altijd een grote bezorgdheid heerst over de vraag naar olie in de tweede helft van dit jaar.

Op dit moment bedragen de productiebeperkingen van de OPEC nog steeds meer dan 7 miljoen vaten per dag, in een poging om de prijzen te ondersteunen en het overaanbod te verminderen. Hiernaast heeft Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC lid, hier nog eens 1 miljoen vaten per dag extra aan toegevoegd.

Vanaf volgende maand zullen deze beperkingen geleidelijk aan afgebouwd worden. In mei zal de olieproductie met 350 000 vaten per dag worden verhoogd. In juni en juli zullen er respectievelijk nog eens 350 000 en 450 000 extra vaten per dag op de markt komen.

Onzekerheid

De beslissing komt kort nadat het Suezkanaal opnieuw is opengegaan voor het scheepvaartverkeer en terwijl Covid-19 zich wereldwijd blijft verspreiden. President Macron doet Frankrijk voor een derde keer op slot om de druk op de ziekenhuizen enigszins te verlichten.

Door de aanhoudende pandemie blijven de vraagvooruitzichten voor olie uiterst onzeker. Analisten hadden dan ook verwacht dat de groep de productieniveaus consistent zou houden.

Mohammed Barkindo, secretaris-generaal van de OPEC, stelt:

Door de voortdurende onzekerheid en kwetsbaarheid is het noodzakelijk dat we uiterst voorzichtig blijven.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties