yellen-fedyellen

In de meeste Westerse landen hebben we vandaag de dag te maken met een mooie economische groei. De economie in Europa had de afgelopen jaren wat last om in het spoor van de Amerikaanse economie te komen, maar ook in Europa ziet de situatie er eindelijk weer een stuk gezonder uit.

Dat de Europese economie weer aantrekt blijkt onder andere uit het feit dat zelfs de Griekse economie het afgelopen jaar te maken had met een economische groei. Overigens is het voor Brussel geen overbodige luxe te noemen dat de Europese economie uit het diepe zwarte gat is gekropen. Gezien de aanstaande verkiezingen in Frankrijk en Duitsland kan dit er voor zorgen dat de anti-Europese partijen de kop in worden gedrukt.

Amerikaanse rentestand kan gedurende een langere periode laag blijven

De Amerikaanse economie loopt beduidend voor op de Europese economie. Zo heeft de Amerikaanse centrale bank al een tijdje geleden een einde gemaakt aan het monetaire beleid, en ook de Amerikaanse rentestand is de afgelopen jaren meerdere malen opgetrokken. Gezien de stijgende inflatie vrezen steeds meer beleggers voor nieuwe renteverhogingen.

rentestand-aantrekken

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat een economisch herstel geen garantie biedt voor een stijgende rentestand. In het verleden hebben we meerdere malen te maken gehad met langere periodes van lage rentestanden. Wat dat betreft is er nog weinig om voor te vrezen.