Dollar nieuw record

Aandelenanalist David Bianco van Deutsche Bank verwacht dat de Amerikaanse economie en de Amerikaanse aandelenmarkt de komende jaren nieuwe records op de tabellen zal zetten. De verkiezing van Trump tot president is een positief signaal voor beleggers. De voordelen wegen meer door dan de nadelen.

Bianco voorspelt dat de S&P 500 tegen eind januari, wanneer Trump officieel president zal zijn, op een nieuw record zal staan van 2.250 punten. Hij verwacht ook dat de belangrijkste beursindex ter wereld in 2018 rond 2.500 zal aantikken alvorens te corrigeren. En ook de economische expansie zal een nieuw record op de tabellen zetten.

Tussen 1991 en 2001 kende de Amerikaanse economie de langste groeiperiode uit de geschiedenis zonder recessie. Wanneer de huidige expansie 2019 zal halen, zal dat record gebroken worden. De maatregelen die Trump al aankondigde, kunnen daar zeker toe bijdragen.

Amerikaanse economische groei

Volgens de analist van Deutsche Bank zullen de voordelen van de belastingverlaging en een stijging van de winstgevendheid bij de banken meer positieve impact hebben dan de nadelen van een sterkere Amerikaanse dollar, het protectionistische beleid en een stijging van de rentevoeten op obligaties.

Iedere daling van 5% van de vennootschapsbelasting zal $5 winst per aandeel toevoegen aan de S&P 500. Hierdoor kan de winst per aandeel voor de 500 bedrijven stijgen tot $130 in 2017, een groei van 9% per jaar.

De repatriëring van fondsen in het buitenland via een ‘eenmalig’ belastingvoordeel kan de binnenlandse bedrijven een boost geven. Dat is al te zien aan de outperformance van de Russell 2000 index, de index van de Amerikaanse small cap aandelen.

Amerikaanse small caps

De repatriëring van buitenlandse fondsen is een duw in de rug voor de inkoop van eigen aandelen, het dividend en potentiële overnames.

Daarnaast zal de stijging van de obligatierente niet van die aard zijn dat obligaties verkozen worden boven aandelen. De stijging van de kortetermijnrente door de Federal Reserve zal een oververhitting van de arbeidsmarkt tegen gaan en zal de stijging van de langetermijnrente beperken, aldus Bianco.

Bron: Bloomberg