Diamant

Diamonds are forever, maar de waarde ervan alvast niet. Diamanten hebben een soort van statussymbool. Het vertegenwoordigt de bling-bling-industrie, maar een goede investering is het niet – zegt Rohin Dhar van Priceonomics.

Diamanten zijn een statussymbool, maar meer ook niet.

Zodra je buiten stapt bij een juwelier, verliest een diamant direct 50% van zijn waarde. Dat komt door de prijszetting. Juweliers gebruiken extreem hoge marges. Stel dat een diamant voor de juwelier €500 kost, zal hij hem verkopen voor €1.000. Wil je hem dan terug verkopen, zal dit juwelier opnieuw €500 bieden om zijn marge te behouden.

En prijzen vergelijken is al helemaal niet eenvoudig. Ga bij 12 juweliers een prijs vragen en je krijgt 13 voorstellen. Dat komt door de 4 C’s: carats, color, cut en clarity (karaat, kleur, knippen en helderheid). Door de complexiteit is het moeilijk om appels met appels of diamanten met diamanten te vergelijken.

Diamanten zijn zelfs niet eens zo zeldzaam

In 1938 begon de grootste diamantgroep ter wereld – De Beers – die bijna een monopolie heeft op diamanten, met een reclamecampagne om van diamanten een zeldzame, dure en glamoureuze grondstof te maken.

Diamant verlovingsring

Diamanten zijn dus eigenlijk een marketingidee. Het aanbod wordt opzettelijk beperkt gehouden door De Beers om de indruk te wekken dat ze zeldzaam zijn. Diamanten verliezen zelfs hun waarde, net zoals auto’s.

In tegenstelling tot goud of zilver zijn diamanten geen goede investering die de waarde kan behouden. Er is zelfs geen liquide markt voor de verhandeling van diamanten. Slechts enkele uitzonderlijke diamanten blijven hun waarde behouden, maar die kan bijna niemand betalen.

Ander kerstcadeau zoeken

Je kan nog altijd een diamant kopen als statussymbool of omdat het er mooi uitziet, maar het is geen investering. Diamanten verliezen hun waarde, zelfs 50% vanaf het moment dat je buiten stapt bij de juwelier.

Wil je een diamant kopen voor je partner? Doe het dan uit liefde, niet als investering. Als investering kan je beter bij andere activa terecht.

Bron: Business Insider

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>