aandelen verkopen geld

Heb je wel eens het gevoel van ‘Sh**, dat had ik beter niet gedaan met mijn geld’. Een van de grootste oorzaken waarom veel mensen steeds zonder geld zitten, is omdat ze geld uitgeven aan spullen die ze niet nodig hebben. Je kan dan ook beter geld uitgeven aan ervaringen dan aan spullen.  Er zijn duizenden dingen die je kan doen met je geld, er zijn honderden dingen die je beter niet doet met je geld.

Maar er zijn ook 10 dingen die je echt NOOIT mag doen.

# 1. Speciale aanbiedingen die je niet kan veroorloven

‘Nu 0% financiering op de nieuwe iPhone’. ‘Maak gebruik van deze speciale aanbieding’. We worden als consument graag naar onweerstaanbare deals gelokt. Een deal is maar een goede deal als je dat product ook echt nodig hebt, anders is het een verspilling van je geld. Laat je vooral niet in de luren leggen door ‘goedkope’ maandelijkse afbetalingen.

# 2. Mee tekenen met een lening die je niet kan veroorloven

Teken nooit mee met een lening om iemand een plezier te doen. Teken alleen mee als je ook in de mogelijkheid bent om de lening mee af te betalen. Niemand kan in de toekomst kijken, tekenen is betalen wanneer het fout loopt.

# 3. Boven je stand leven

In de huidige maatschappij worden we slechts ‘aanvaard’ wanneer we meedoen met de rest. Maar daar mag je jezelf niet door laten vangen. Een gezonde financiële balans en je kinderen een mooie toekomst geven is het belangrijkste, niet die mooie kleren om indruk te maken op andere mensen die er in feite niets om geven.

# 4. Ga nooit shoppen als je emotioneel bent

Veel mensen gaan shoppen om zich beter te voelen. Shoppen in een emotionele toestand zorgt ervoor dat je meer gaat uitgeven dan je eigenlijk nodig hebt. Een financiële kater is dikwijls een gevolg. Er zijn betere, gratis, manieren om je beter te voelen.

# 5. Steek niet al je geld in illiquide investeringen

Er zijn verschillende illiquide investeringen, een huis is daar het beste voorbeeld van. Te veel geld in illiquide investeringen steken, zorgt ervoor dat je ze mogelijk moet verkopen om aan geld te geraken op het slechts mogelijke moment.

# 6. Koop nooit teveel aandelen van 1 bedrijf

Mooie verhaaltjes en toekomstige vooruitzichten kunnen ervoor zorgen dat een bedrijf of een bepaalde sector veel te sterk doorweegt in je portefeuille. Ook hier kan zich het probleem voordoen dat de belegging alsnog niet beantwoordt aan de verwachtingen. Dan zit je met verliezen die nog moeilijk recht te zetten zijn.

# 7. Niet voldoende op je geld letten

Je geld is zoals je kind, daar moet je goed op letten en je moet er mee bezig zijn. Je kan niet verwachten dat je netto vermogen groeit wanneer je niet actief je geld beheert.

# 8. Leen nooit geld aan vrienden of familie

Het is moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer vrienden of familie om geld komen vragen. Toch is ‘nee’ het beste antwoord dat je kan geven. Een lening verandert de relatie tussen mensen. Wat als de andere niet kan terugbetalen. Voel jij je dan comfortabel om de lening kwijt te schelden? Kan de andere persoon jou nog onder ogen komen?

# 9. Beleg nooit geld dat je niet kan missen

Iedere belegging heeft een bepaald risico. Je moet uitgaan van het worst-case scenario om je comfortabel te voelen met de belegging. Beleg nooit met meer risico dan je kan verdragen en zeker niet met geld dat je niet kan missen.

# 10. Koop nooit iets dat te mooi is om waar te zijn

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn. Beleggen bijvoorbeeld moet saai zijn, zei George Soros.

# 11. Spullen kopen om je beter te voelen

We kopen spullen die ons gelukkig moeten maken. Dat lukt … eventjes. Maar dan worden we het gewoon. De paradox van nieuwe spullen kopen om een gevoel van geluk te creëren is dat we denken dat het geluk even lang duurt als de levensduur van het product. We denken dat we hetzelfde gevoel van geluk ervaren zolang we het kunnen zien, horen, voelen, … Maar dat is verkeerd.

# 12. Denken dat je niet meer kan verdienen

De gemiddelde persoon denkt dat er limieten zijn aan de hoeveelheid geld dat ze kunnen verdienen. Ze leven in een wereld van angst en schaarste waarbij het moeilijk is om geld te verdienen. Rijken daarentegen geloven dat geld is zoals de zon: het is er in overvloed en voor iedereen.

# 13. Geloven dat snel veel geld verdienen het leven gemakkelijk maakt

Het is dus beter om geleidelijk aan je rijkdom op te bouwen. Er zijn maar weinig mensen die kunnen omgaan met instant rijkdom. Geld maakt enkel gelukkig wanneer jij gelukkig bent, niet omdat je rijk bent. Vanaf een bepaald punt, zo’n €70.000 per jaar, brengt meer geld ook niet meer dagelijks geluk op. Met €70.000 per jaar heb je voldoende om in alles te voorzien wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Boven dit bedrag neemt je levensgeluk toe, maar niet je dagelijks geluk.