Beste belegger,

De financiële innovatie gaat door en zo nemen alternatieve manieren om geld te verdienen toe.

De laatste jaren is er veel te doen geweest over cryptomunten en de blockchaintechnologie. Alleen, er is nog een belangrijke financiële, innovatieve ontwikkeling gaande.

Helaas, zien veel beleggers deze ontwikkeling niet.

De ontwikkeling waar wij het over hebben is namelijk een hele makkelijke manier om een goed rendement te behalen. Zelfs als de beurs en economie het wat minder doet.

Maak kennis met crowdfunding voor particulieren, oftewel peer-to-peer (P2P) lenen.

Wat is peer-to-peer lenen?

Als belegger kan je tegenwoordig rechtstreeks geld lenen aan particulieren, via een platform. Bijvoorbeeld een lening voor een verbouwing of een nieuwe auto.

Eigenlijk is P2P-lenen een vrij oud concept, maar met de huidige technologieën kunnen online platformen heel efficiënt op grote schaal beleggers en kredietvragers met elkaar verbinden.

Peer-to-peer lenen

Stel Jeppe en Femke uit Friesland zijn in verwachting van een dochter, maar hun huis is te klein. Daarom besluiten ze een stuk aan te bouwen. Alleen op het moment hebben ze geen geld voor de verbouwing en over een paar maanden is de dag daar.

Om zo snel mogelijk een lening te krijgen kunnen de aanstaande ouders het slimste naar een crowdfundingplatform voor particulieren gaan. Dat scheelt namelijk een hoop bureaucratie bij de bank.

Bij het crowdfundplatform staan beleggers klaar, zoals u om de lening te financieren. Het platform zal een kleine fee krijgen, omdat het bemiddelt en alle zaken om de lening heen regelt.

P2P-lenen is dus een hele efficiënte manier van financieren, want de lening gaat van persoon naar persoon. Er is geen tussenpersoon, zoals een bank.

Daarom zijn er veel minder kosten en dat is goed voor het rendement van de belegger.

Welk P2P-platform is het beste?

Er zijn verschillende platformen die P2P-lenen mogelijk maken. We hebben er veel bekeken en er is niet een platform de beste. Het ligt er maar net aan wat je als belegger wil.

Verschillende platformen richten zich namelijk op verschillende doelgroepen kredietvragers en hanteren verschillende regels.

Hier zullen we ons richten op een platform die zich kenmerkt doordat het de veiligste in zijn soort is. Zelfs met een mindere beurs of recessie hoeft men niet veel te vrezen.

We hebben het over Lender & Spender.

Een goed idee om een aantal van uw eieren in dit mandje te leggen. Dat komt door een aantal redenen:

  • Lender & Spender werkt alleen met Nederlandse kredietvragers die een contract voor onbepaalde tijd hebben.
  • Lender & Spender spreidt automatisch uw belegging over honderden leningen.
  • Lender & Spender is een kredietinstelling onder toezicht van het AFM. Het enige crowdfundingplatform die dit toezicht geniet!

Laten we eens inzoomen op ieder punt.

Waardige kredietvragers

Bij Lender & Spender krijgt een kredietvrager niet zomaar een lening. Er moet namelijk aan strenge eisen worden voldaan.

Lender & Spender leent alleen aan Jeppe en Femke als ze allebei een contract voor onbepaalde tijd hebben en het inkomen voldoende is om de maandelijkse bedragen af te lossen. Om dit te bepalen hanteert Lender & Spender zelfde normen als Nederlandse banken.

Stel iemand heeft een vast contract en voldoende inkomen, maar heeft in het verleden betalingsproblemen gehad dan zal deze persoon niet in aanmerking komen voor een lening.

Zo werkt Lender & Spender nauw samen met het BKR en andere kredietbureaus om wanbetalers te detecteren.

Het grote voordeel van deze eisen:

In slechte economische tijden in Nederland zullen kredietvragers bij Lender & Spender bijna niet in betalingsproblemen komen, omdat u alleen investeert in mensen met een hoge kredietwaardigheid.

Het heeft dus een veel kleiner risico dan investeren in bedrijfsleningen.

Daarom heb je als belegger bij Lender & Spender niet veel te vrezen voor een recessie.

Natuurlijk zal in zo’n scenario niet iedereen aan de verplichtingen kunnen voldoen. Er zullen mensen zijn die worden ontslagen, maar om dit op te lossen wordt iedere belegging over honderden leningen gespreid.

Automatische spreiding

Heel erg handig en veilig bij Lender & Spender is dat de belegging automatisch over alle leningen op het platform wordt verspreid. Kijk maar.

Peer-to-peer lenen

Wees bewust dat u bij Lender & Spender zelf opdraait voor slechte leningen. In het geval dat er meer mensen dan gemiddeld hun aflossing en rente niet kunnen betalen, zal het netto rendement van 4,2% per jaar lager uitvallen.

De realiteit is dat tot op het heden €12.412 is afgeboekt van de totaal €6.368.690 dat op het platform is uitgeleend. Dat is slechts 0,2%.

De rente per jaar is dus erg betrouwbaar en dat komt door de strenge eisen en optimale spreiding die Lender & Spender hanteert.

Voor de duidelijkheid: het nettorendement is 4,2%. Dus na aftrek van wanbetalers en 1% fee voor het platform.

Beleggen onder het toezicht van het AFM

Een derde punt dat heel fijn is bij Lender & Spender is dat je belegt onder toezicht van het Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat geeft ons extra vertrouwen.

Lender & Spender is daarom ook een officiële kredietinstelling, zoals een bank. Geen P2P- of crowdfundingplatform is een officiële kredietinstelling.

Behalve Lender & Spender.

Dit heeft wederom te maken met de eisen voor kredietvragers en de spreiding.

In minder dan 2 minuten belegt u bij Lender & Spender

Naast de zekerheid die Lender & Spender biedt, is het platform ook heel snel en eenvoudig te gebruiken. In minder dan 2 minuten heb je een account aangemaakt.

En dat is overigens geheel gratis.

Als u eenmaal een account heeft aangemaakt, kan u de investering bepalen, zoals op de afbeelding hierboven te zien was.

Vervolgens betaalt u makkelijk met iDeal en alles is geregeld.

Nu hoeft er niks meer worden gedaan, alleen wachten op de aflossing en rente die u elke maand krijgt.

In werkelijk 2 minuten heeft u een betere spreiding dan de meeste ETF’s.

Ook heeft u nog een paar opties bij Lender & Spender, namelijk:

  • De ontvangen aflossing en rente kunnen automatisch worden geherinvesteerd of automatisch naar uw bank worden overgemaakt (herinvesteren is de standaardoptie).
  • Er kan per keer of automatisch per maand worden geïnvesteerd.
  • Het is mogelijk om (een deel) van de investering voortijdig op te nemen.

> Meldt u hier gratis aan bij Lender & Spender