Hoe kan je de toekomst van de aandelenmarkt voorspellen? Jammer genoeg niet. Niemand heeft een glazen bol. En diegene die hem wel zou hebben, zal hem niet delen. In de toekomst kunnen kijken heeft zeker op de aandelenmarkt een gigantisch voordeel. Maar er bestaat wel iets dat dicht in de buurt komt van een glazen bol. En wanneer we naar de toekomst kijken via deze parameter, ziet dat er niet goed uit. Gelukkig kan je daar nu al iets aan doen.

De ratio die het dichtste bij een glazen bol in de buurt komt, is de CAPE ratio. De CAPE ratio werd ontwikkeld door voormalig Nobelprijswinnaar Robert Shiller. CAPE staat voor Cyclically Adjusted Price Earnings. Het berekent de koers/winstverhouding van de laatste 10 jaar, aangepast aan cyclussen.

Het idee achter de CAPE-ratio is dat over een periode van 10 jaar recessies en boekhoudkundige ingrepen grotendeels eruit gefilterd worden. Het is dus een zuivere vorm van waardering.

Een hoge CAPE ratio wil niet zeggen dat er een aandelencrash voor de deur staat. Aandelenmarkten kunnen lange tijd hoge waarderingen, en dus ook een hoge CAPE ratio, negeren. Maar een hoge CAPE ratio geeft wel een indicatie welk rendement we de komende 10 jaar nog mogen verwachten.

Dat wordt duidelijk weergegeven op de volgende grafiek.

CAPE toekomstig rendement

Wanneer de CAPE ratio onder 7 staat, kan je een gemiddeld jaarlijks rendement verwachten gedurende de volgende 10 jaar van 9,8%.

Een CAPE ratio van 12,7 geeft nog steeds een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,9%. Dat is ongeveer het gemiddelde van de aandelenmarkt op lange termijn.

Maar eens de CAPE ratio de 17,1 punten overschrijdt, daalt het toekomstige rendement aanzienlijk. Dan is er nog maar 3,1% gemiddeld jaarlijks rendement, amper boven het gemiddelde inflatieniveau.

Zitten we boven de 20,8, dan kan je over een periode van 10 jaar zo goed als geen rendement verwachten.

De vraag is dan ook, hoe hoog staat de CAPE ratio vandaag?

CAPE-Shiller-1880-2017

Vandaag staat de CAPE ratio net onder de 30. Dit is het hoogste niveau sinds 2002 en dus hoger dan tijdens de financiële crisis. Enkel tijdens de Grote Depressie en tijdens de DotCom-bubbel lag de CAPE ratio hoger.

Op basis van de eerste grafiek moeten we dus vaststellen dat volgens de CAPE ratio, de Amerikaanse aandelenmarkt de komende 10 jaar gemiddeld zo’n 0,20% à 0,30% per jaar gaat opbrengen. Dat is op zijn minst gezegd, gene vette.

Maar zoals in het begin gezegd, hebben we geen glazen bol. Het is niet omdat de CAPE ratio bijna op 30 staat, dat deze niet kan blijven stijgen tot boven 30 zoals tijdens de Grote Depressie of tot boven 40 zoals tijdens de DotCom-bubbel.

Wat we wel weten, is dat je vandaag een rendement kan vastleggen dat veel hoger ligt dan 0,20% per jaar. Wanneer je vandaag dividendaandelen koopt die 6% tot 20% per jaar opbrengen, ligt dat rendement vast voor de komende 10 jaar.

Natuurlijk kunnen bedrijven hun dividend schrappen of verlagen. Maar de analisten in het Dividend Rapport gaan altijd op zoek naar aandelen (of ETFs) die een houdbaar dividend uitbetalen. Dat wil zeggen dat ze op basis van de huidige gegevens geen lager dividend verwachten in de toekomst.

Vandaag deze rendementen vastleggen, garandeert dat je beter presteert dan de gemiddelde belegger.

En vandaag dividendaandelen kopen met een hoog rendement heeft nog extra voordelen:

  • Je moet geen angst hebben van een daling, jouw rendement uit dividend ligt vast
  • Je kan bij een daling, aandelen bijkopen zodat je gemiddeld rendement nog stijgt
  • Je krijgt regelmatig dividenduitkeringen waardoor je extra geld hebt om nieuwe aandelen te kopen

Abonneer je vandaag nog op het Hoog Dividend Rapport

De CAPE ratio is geen exacte wetenschap om het einde van een stierenmarkt aan te duiden. Maar het geeft wel een duidelijk beeld van wat we de komende 10 jaar kunnen verwachten.

De beurskoersen van Hoog Dividend aandelen kunnen ook dalen bij een volgende correctie, maar wie nu koopt, legt zijn hoog rendement uit dividend vast. Dat is een comfort waar beleggers in de toekomst graag veel geld voor willen betalen.