Goud voor dollars

De afgelopen maanden zijn alles behalve rustig geweest op de financiële markten. De volatiliteit is hoog. Grondstoffen zijn onstuimig, valutaparen maken grote en onvoorspelbare sprongen, en de aandelenmarkten ogen onzeker door de gebeurtenissen op macro economisch niveau. Een financiële ramp sluipt in de gedachten van de lezer. We ontvangen veel mails van lezers over hoe ze hun vermogen het beste kunnen beschermen. Eigenlijk is hier maar een gepaste oplossing voor…

Smart asset allocation

Het slim toewijzen van activa is het geheim om welvaart te beschermen onder welke marktomstandigheden dan ook. Door vermogen te spreiden over (goudmijn)aandelen welke dividend uitkeren, vastgoed, cash en edelmetalen, kun je zowel beschikken over een passief inkomen, maar ook over voldoende bescherming tegen een onvoorziene financiële catastrofe. Activaspreiding is hier de core van onze “catastrofe-pretentie plan”. Goud speelt in dit opzicht een rol als verzekering tegen geldontwaarding. Je sluit een verzekering af in de hoop er nooit gebruik van te hoeven maken. Maar het kan zomaar gebeuren dat de huidige valuta oorlog naar een hogere versnelling schakelt. Daarnaast zijn er enkele ontwikkelingen gaande op de goudmarkt die niet bepaald opvallen, maar zeker niet onopgemerkt mogen blijven.

De anti dollar

Goud is de anti-dollar. Gaat goud omhoog, dan gaat de dollar omlaag, en andersom. Maar wie de valutamarkten de afgelopen jaren goed volgt, en goud daarbij in oogschouw neemt, zou iets merkwaardigs moeten opvallen. De dollar is sinds juli vorig jaar bijna met één vijfde in kracht toegenomen ten opzichte van andere valuta’s. Dat zou betekenen dat de goudprijs daar negatief op zou moeten reageren. Echter wie de goudprijs analyseert vanaf juli vorig jaar, ziet dat deze netjes blijft bewegen in een range van $1150 tot $1300. De negatieve beweging is geheel uitgebleven.

Goud bodemt tot 1200 op kaart die 4 jaar beslaat

Dit is opmerkelijk. Maar er is nog een reden waarom goud zeer stabiel blijft, of eigenlijk zelfs in waarde stijgt, daar ze met de dollarkoers mee stijgt in waarde omdat haar prijs in dollars wordt uitgedrukt. Japan en Europa doen wanhopig pogingen om hun economieën te stimuleren door hun valuta te laten zinken door de geldpersen aan te zetten. Sinds mei 2014 is de euro mede door aankondigingen hiervan met bijna één vijfde gedaald in waarde. Japan doet het ook goed in de race naar de bodem. In de afgelopen drie jaar is de Japanse yen ten opzichte van andere valuta’s met meer dan een derde (36 procent!) afgenomen. Ook de Canadese dollar, de Australische dollar en de Russische roebel vertonen een soortelijke vrije val. Een dergelijke geldontwaarding maakt het voor buitenlanders aantrekkelijk om hun producten in de goedkoper wordende valuta te kopen wat de binnenlandse economie op gang houdt. Tevens zullen deze landen hun schulden makkelijker afbetalen. Immers, hun geld is een stuk minder waard geworden ten opzichte van de valuta van het buitenland. De ontwaarding van valuta’s wereldwijd is zo groot, zo hevig, zo uitgestrekt dat het de traditionele tendens van goud om in waarde te dalen als de dollar stijgt, geheel teniet heeft gedaan. Men ontvlucht papiergeld en gaat goud kopen. Ze zien het edelmetaal als veilige haven. Ze zien het als enige geld dat niet uit schulden bestaat. Het is een veilige plaats waar koopkracht behouden blijft en niet kan worden bijgedrukt. Precies dit zorgt dat goud zijn kracht behoudt, zelfs tijdens de afgelopen dollarrally. Goud houdt stand, zelfs nu er de verwachting is dat het zou moeten corrigeren of zou moeten reageren met de huidige dollarbeweging. Wanneer een dergelijke asset weigert te dalen op het moment dat de markt het verwacht, geeft dit een zeer positief (bullish) signaal. Goud heeft duidelijk zijn bodem gezet. Mocht je nog geen verzekering hebben afgesloten tegen “financiële rampspoed”, dan is hier het advies: “investeer in fysiek goud, of investeer in goudmijnaandelen, liefst deze die ook dividend uitkeren”. Overheden wereldwijd devalueren moedwillig hun munt. Goud reageert zelfs niet meer op de zeer sterk gestegen dollar. Bent u klaar voor een enorme stierenmarkt in edelmetalen?