Toen in 2012 de toppen van 2000 en 2007 werden doorbroken, ging de S&P 500 bijna onafgebroken 1 richting uit: omhoog. En toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat er voor veel beleggers meer in had gezeten. De klim van 2009 tot eind 2014 werd namelijk hoofdzakelijk gedragen door het soepele beleid van de Federal Reserve. Iedereen die toen in de markt zat, verdiende geld.
Eind 2014 kwam dan het eindspel van quantitative easing, het printen van geld, in de Verenigde Staten. Je kan op bovenstaande grafiek goed zien dat de S&P 500 het daarna moeilijk kreeg. De periode van het einde van QE is aangeduid met een paarse cirkel.
In 2016 volgde dan een nieuwe stijging. Maar die stijging ging niet voor iedere belegger gelijk.
Eind 2014 was niet alleen het einde van QE, het was ook het begin van een nieuwe stierenmarkt die veel beleggers niet hebben gezien. Het was namelijk het startschot voor dividendaandelen om het voortouw te nemen.
Op onderstaande grafiek hebben we de S&P 500 in het blauw afgezet tegenover 2 van de populairste dividend ETFs op de Amerikaanse beurs.
Ook hier weer in de paarse cirkel het einde van QE door de Federal Reserve. Wat volgde was niet de ondergang van dividendaandelen, maar het begin. Terwijl de S&P 500 het een jaar moeilijk had en pas in 2016 terug de weg omhoog vond, bleven dividendaandelen onverminderd verder stijgen.
Sinds het einde van QE staat de S&P 500 enkele tientallen procenten hoger terwijl dividendaandelen meer dan dubbel zo hoog staan.
Eind 2015 was ook nog eens de periode van de eerste renteverhoging in de VS. De S&P 500 kreeg daarvan even een tik, maar dividendaandelen niet. De stierenmarkt werd gewoon verder gezet. Dat is een uiting van uitzonderlijke kracht. Dividendaandelen bewijzen hiermee nogmaals dat ze thuis horen in iedere aandelenportefeuille.
We zetten de voordelen van dividendaandelen nog eens snel op een rijtje. Daarna krijg je de kans op een voorstel dat je maar moeilijk kan weigeren.
Iedereen moet dividendaandelen in zijn portefeuille opnemen, want …
- Dividend maakt volgens onderzoek 45% van het totale rendement uit
- Dividendaandelen zijn minder volatiel
- Dividendaandelen betalen regelmatig dividend uit, ongeacht de beurskoers(en)
- Beleggers in dividendaandelen kunnen hun opbrengsten opnieuw investeren in dividendaandelen en zo optimaal gebruik maken van de kracht van samengestelde interest
- Dividendaandelen worden heel vaak bestuurd door managers met een uitstekende reputatie
- Dividendaandelen zijn historisch gezien gewoon de beste aandelen van de aandelenmarkt (grafiek)
Het is nog niet te laat om deel uit te maken van deze uitzonderlijke stierenmarkt.