Biotech Farma Biotech aandelen hebben er een fantastisch rit opzitten de laatste jaren. Deze aandelen waren bij de populairste onder de beleggers. Maar als de aandelenmarkten in een dipje zitten zoals afgelopen augustus, kan het tij snel keren. Dan zijn degelijke grote farmaceutische aandelen een veel betere optie, zegt Charley Grant. De laatste 4 jaar presteerden biotech aandelen 107 % beter dan de grote farmaceutische aandelen. Maar deze maand keerde het tij en draaide het verschil uit in het voordeel van bedrijven als Baxter, AbbVie, Johnson & Johnson, Merk of Pfizer. Als de turbulentie aanhoudt op de beurs, zullen deze bedrijven veel meer bescherming bieden.

 Biotech vs Farma

Bovenop de bescherming van minder kapitaalverlies, keren deze bedrijven ook nog eens een interessant dividend uit. Door de prijsdaling van de laatste weken, ligt het dividendrendement van deze bedrijven gemiddeld boven 3 %. Dividenduitkeringen van de grote farma-bedrijven bedroegen slechts de helft van de vrije cash flow. Hoewel er dus nog steeds kans is op koersdaling bij een verdere correctie, is het dividend wel gegarandeerd onder de huidige omstandigheden. En het dividendrendement stijgt wanneer de koers van een aandeel daalt.

Biotech heeft veel meer risico dan farma

Dit maakt dat grote farmaceutische bedrijven vandaag een interessante investering zijn. Hoewel het dividendrendement lager ligt dan bijvoorbeeld de oliesector, is het dividend er wel gegarandeerd. En het dividend ligt hoger dan een staatsobligatie of een spaarboekje. In een stierenmarkt underperfomen deze aandelen op het gebied van koerswinst, maar in een berenmarkt outperformen deze aandelen. Tijdens heel het proces van stijgende en dalende koersen betalen de grote farmaceutische bedrijven ook nog eens een aantrekkelijk dividend. Proefnummer SiD