Bankroet failliet Degene het koersverloop van de aandelenmarkten over de afgelopen periode globaal bekijken, kunnen rustig concluderen dat de rek eruit is. Na de enorme koersval van de S&P in oktober 2014, dat ook de beurzen in Europa en Japan met zich mee naar beneden zoog, kwam er nog één nieuwe opleving die het hoogtepunt bereikte zo rond de jaarwisseling. Sindsdien is de beweging zijdelings en lijkt er zelfs vermoeidheid in het koersverloop op te treden. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Er heerst veel ontrust op de markt daar er zich gebeurtenissen afspelen die een negatieve impact hebben op het verloop van de wereldeconomie. Een van de meest besproken ontwikkeling is de olieprijs. Hoewel de olieprijs een kleine opwaartse correctie neerzet, zijn er voldoende analysen die een nog lagere olieprijs in het verschiet zien. Ook de omstandigheden rondom Griekenland geeft de belegger geen goed gevoel. Er heerst daaromtrent veel onzekerheid en opnieuw gaan er veel theorieën en geruchten de ronde over een mogelijk uitreden van Griekenland uit de eurozone, onlangs zelfs van voormalig voorzitter van de Federal Reserve Alan Greenspan. Verder zijn er nog de naweeën van de loskoppeling van de Zwitserse frank van de euro, het uitstelgedrag van de Fed om de rente te verhogen en wat dacht u deze nieuwe trend: de enorme lage en zelfs negatieve rente op staatsobligaties. Het zijn allemaal ontwikkelingen die niet horen bij een gezonde macro economie. Om dit nog wat kracht bij te zetten zouden we even kunnen kijken naar de volgende grafiek.

MSCI World (ex USA) Index (MSWORLD)

Dit is de MSCI World Index, een mandje van 1611 aandelen uit 23 ontwikkelde landen, maar waarbij USA aandelen buiten beschouwing worden gelaten. Opvallend is dat deze reeds 11 procent van zijn waarde verloren heeft ten opzichte van zijn top in juli 2014. Ook iShares Emerging Markets (EEM) heeft inmiddels een daling van 12 procent voor zien kiezen, evenals de Europe 350 iShares (IEV) die 12 procent heeft moeten inboeten. Dit zijn opvallende ontwikkelingen. Hoewel centrale banken de situatie mooi voorspiegelen, moed kunnen inpraten en mooie cijfers kunnen presenteren, de markt spreekt uiteindelijk de waarheid. De S&P, gevoed door geldinjecties vanuit de Fed, heeft sinds 2012 geen correctie meer laten zien van 10 procent of meer.

S&P 500 Bullish Percent Index

Een ander indicator, de “S&P 500 Bullish Percent Index”, geeft ook een alarmerend signaal. Deze zakte onlangs door de 60 procent lijn. Ter vergelijking: in december stond deze graadmeter nog op 76 punten en terug in juli 2014 zelfs op 85 punten. Wat verder ook opvalt, is dat de spreiding tussen de stieren en de beren gelijk blijft rond de 40 punten. Ook dit staat in schril contrast met de zijdelingse prestatie van de S&P. Normaal gesproken gaan vertrouwen en marktprestaties hand in hand, iets waar hier nu geen sprake van is. Vaak is dit een signaal voor een keerpunt in de markt.

Wist u dat dividenden stijgen als de beurs daalt?