(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag iets lager gesloten, hoewel de Dow Jones index er wel in slaagde om boven de 26.000 punten te blijven.

De Dow Jones index sloot 0,4 procent lager op 26.017,81 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,2 procent inleverde op 2.798,03 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 7.296,05 punten.

Beleggers konden zich buigen over verschillende macro-economische cijfers uit Amerika. Positief was zonder meer dat de wekelijkse steunaanvragen met maar liefst 41.000 daalden tot 220.00 stuks. Dat was een niveau dat sinds eind februari 1973 niet meer was gezien.

De zogenoemde Philly Fed wees nog altijd op groei van de industrie in de regio Philadelphia, hoewel er wel een tandje moest worden teruggeschakeld.

Slecht nieuws was er over de huizenmarkt. Er werden in december ruim acht procent minder woningen in aanbouw genomen en het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde ook nog eens fractioneel.

Maar naast macrocijfers waren er ook opnieuw bedrijfscijfers om op te reageren. Morgan Stanley boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet, evenals meer winst, indien rekening werd gehouden met een belastingtegenvaller van bijna een miljard dollar. Daarmee was de belastingpost, als gevolg van de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde, kleiner dan aanvankelijk voorzien en tevens ruim minder dan bijvoorbeeld de 5 miljard dollar die Goldman Sachs afboekte. Het aandeel noteerde 0,9 procent in het groen.

Verfgigant PPG Industries behaalde ook meer omzet in het vierde kwartaal, en inzoomend op voortgezette activiteiten steeg de winst ook. “We hebben in het kwartaal solide en gebalanceerde omzetgroei in alle belangrijke regio’s gerealiseerd en beide segmenten, verf en coatings, hebben tenminste een volumegroei van tenminste 2 procent laten zien”, meldde CEO Michael McGarry in een toelichting op de cijfers. Het concern wil in 2018 tenminste 2,4 miljard dollar beschikbaar stellen voor acquisities en de inkoop van eigen aandelen. PPG mikt verder op prijsverhogingen om de inflatie van grondstofprijzen te kunnen compenseren. PPG steeg 3,5 procent.

Woensdagavond bleek reeds dat Alcoa afgelopen kwartaal verlies leed, maar ook dat dit het gevolg was van eenmalige reorganisatielasten. De kwartaalomzet steeg tegelijkertijd op jaarbasis van 2,54 miljard naar 3,17 miljard dollar dankzij prijsstijgingen. Voor 2018 voorziet Alcoa een wereldwijd tekort aan aluminium van 300.000 tot 700.000 ton en een groei van de vraag naar het metaal van 4,25 tot 5,25 procent. Dit zal voor Alcoa naar verwachting een aangepaste EBITDA opleveren van 2,6 miljard tot 2,8 miljard dollar, exclusief bijzondere posten. Het aandeel werd flink afgeserveerd en daalde zeven procent.

In de Dow30 vielen vooral de verliezen van Boeing en General Electric op. Bij beide bedrijven ging er ruim drie procent aan beurswaarde verloren. 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2238 en de februari-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,02 dollar lager op 63,95 dollar.

Vrijdag zal de dollar mogelijk in beweging komen, afhankelijk of Amerika een oplossing weet te vinden voor het naderende schuldenplafond. Zo lang die er niet is zal de dollar vermoedelijk gedrukt worden, zei valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe eerder deze week voor de camera van ABM Financial News op de Amsterdamse beurs. 

President Trump waarschuwde op Twitter al voor de gevolgen van een zogenoemde shutdown. Die zal “verwoestend” zijn voor de strijdkrachten. “Iets waar de Democraten heel weinig om geven”, aldus Trump.

Nabeurs volgen nog cijfers van IBM en Mastercard. Deze aandelen werden respectievelijk 0,4 en 0,7 procent hoger verhandeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.