(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag fors lager geëindigd. De Dow Jones index verloor 1,8 procent tot 23.533,20 punten. De S&P 500 daalde op een slot van 2.588,26 punten, 2,1 procent en de Nasdaq leverde 2,4 procent in tot 6.992,67 punten.

Op weekbasis verloren de Dow en S&P 500 ruim 5 procent en de Nasdaq zelfs meer dan 6 procent.

De Amerikaanse beurzen krabbelden vrijdag aanvankelijk op na de forse koersval van donderdag, toen de Amerikaanse president een decreet ondertekende voor de invoering van importsancties van zo’n 60 miljard dollar op China. Beijing zelf zou zich vooralsnog beraden op tegensancties van ‘slechts’ 3 miljard dollar.

Uiteindelijk kreeg het herstel geen voet aan de grond. “De markt is gefixeerd op de potentiële effecten van de aangekondigde importtarieven dat dit alles overschaduwt”, volgens marktstrateeg Brent Schutte van Northwestern Mutual Wealth Management.

Verder ondertekende president Trump vrijdag een 1,3 biljoen dollar omvattende begroting voor het lopende begrotingsjaar, dat 30 september eindigt. Trump dreigde eerder op de dag nog met een veto omdat hij meer geld wil voor een Mexicaanse muur, maar zette uiteindelijk wel zijn handtekening.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de verkoop van het aantal nieuwe woningen in Amerika in februari is gedaald. In dezelfde maand stegen de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten.

Olie werd vrijdag duurder in reactie op de berichten dat de OPEC de productiebeperkingen ook in 2019 wil aanhouden. De mei-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,58 dollar, of 2,5 procent, op een settlement van 65,88 dollar. Op weekbasis steeg de olieprijs 5,6 procent.

Rond het slot in New York noteerde de euro/dollar op 1,2354. Vrijdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,2336.

Bedrijfsnieuws

De aanbieder van clouddiensten Dropbox maakte vrijdag zijn debuut aan de Nasdaq met een openingskoers van 29,00 dollar. Op een introductiekoers van 21,00 dollar won het aandeel uiteindelijk 35,5 procent.

Aandelen van bedrijven gerelateerd aan de defensiesector zaten in de lift. Lockheed Martin en Northrop Grumman stegen meer dan 2 procent op het nieuws dat president Trump John Bolton heeft aangesteld als nieuwe veiligheidsadviseur. Volgens analist Byron Callan van Capital Alpha is de kans op een conflictsituatie tussen Amerika enerzijds en Iran en Noord-Korea toegenomen met de komst van voormalig ambassadeur Bolton, die in Washington bekend staat als ‘war hawk’. Boeing, dat gevechtsvliegtuigen levert aan het Pentagon, won 0,4 procent.

Bankaandelen gingen onderuit in het spoor van lagere obligatierentes. Goldman Sachs verloor 2,9 procent, Bank of America daalde 4,5 procent en JPMorgan leverde 2,7 procent in.

Facebook, dat deze week zwaar onder vuur kwam te liggen nadat bekend werd dat de privégegevens van zo’n 50 miljoen gebruikers zijn misbruikt door onderzoeksbureau Cambridge Analytica, verloor op weekbasis bijna 14 procent. Vrijdag daalde het aandeel 3,4 procent.

Nike steeg 0,3 procent, nadat de sportkledinggigant donderdag nabeurs sterke kwartaalcijfers rapporteerde. Nike leed een verlies van 921 miljoen dollar als gevolg van de verlaagde belastingen in Amerika. De omzet van Nike steeg in het afgelopen kwartaal echter met 7 procent tot 9,0 miljard dollar.

Micron Technology daalde 8 procent. Hoewel het concern donderdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde, kondigde het bedrijf ook plannen aan om extra geld te gaan uitgeven aan de uitbreiding van zijn productielocaties.

De Amerikaanse supermarktbedrijven Kroger en Target zouden volgens bronnen van FastCompany gesprekken voeren over een eventuele fusie. De Amerikaanse nieuwszender CNBC meldde op basis van een bron echter dat het nieuws niet klopte. Kroger daalde vrijdag 0,5 procent en Target verloor 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.