Oeps foutje

Oeps, foutje. De Duitse bank KfW heeft het opnieuw gedaan. De overheidsbank kwam in 2008 al eens in het nieuws toen het €300 miljoen overschreef naar Lehman Brothers de dag dat de Amerikaanse bank failliet ging. Nu heeft de Duitse overheidsbank per ongeluk €5 miljard overschreven naar 4 andere banken.

Door een technische foutje werden overschrijvingen van de KfW bank naar 4 andere banken verschillende keren uitgevoerd. Volgens de woordvoerder van de bank hebben ze de fout in een vroeg stadium kunnen ontdekken. Dat neemt niet weg dat er toch nog steeds €5 miljard te veel werd overgeschreven.

Het incident doet terugdenken aan september 2008. Op de dag dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging, schreef KfW nog €300 miljoen over. Door een vergetelheid werd de tegenpartij niet gecontroleerd. Dat had ervoor kunnen zorgen dat de transactie niet werd goedgekeurd.

KfW is volgens zijn eigen website de veiligste bank ter wereld. Het mag in dit geval de Duitse Bundesbank bedanken dat het een bericht kreeg dat er iets niet klopte. Zoals gewoonlijk zal de Duitse bank nu alles in het werk stellen om de fondsen te recupereren en zal er een interne en externe audit worden uitgevoerd om gelijkaardige problemen in de toekomst te vermijden.

Bron: Bloomberg