Duitsland

De Duitse consument hield lang de vinger op de knip maar dat is niet meer het geval. De combinatie van hoge werkgelegenheid, stijgende lonen, lage inflatie en zeer lage rentevoeten hebben daar volgens de Financial Times voor gezorgd.

Duitsland heeft lange tijd bijna uitsluitend gerekend op export, goed voor zo’n 40% van het BBP, om de groei aan te drijven. De lonen namen jarenlang niet toe waardoor het land zijn concurrentiekracht behield. De looneisen van de vakbonden lagen zeer laag omdat ze massale ontslagen vreesden. De gevolgen waren dat de inkomens nauwelijks stegen en de binnenlandse vraag zeer zwak was. Het hoge overschot op de lopende rekening was een gevolg hiervan.

Maar vandaag ziet het plaatje er anders uit. De vertraging in de opkomende landen hebben de vraag naar de Duitse export doen terugvallen terwijl de consument volop zijn geld laat rollen en het exportverlies compenseert. De consumentenuitgaven groeien op jaarbasis met zo’n 2%, een cijfer dat niet meer gezien is sinds de dotcomboom van eind de jaren ’90 terwijl de inkomens in 2015 met 2,4% zijn gestegen.

german2

In juli 2016 waren 43,6 miljoen Duitsers aan het werk: het hoogste cijfers sinds de eenmaking van Duitsland 26 jaar geleden. Volgens Stefan Schneider, hoofd strategische research bij Deutsche Bank, bevindt de Duitse consument zich in een zogenaamd ‘sweet spot’. “De groei van de lonen in combinatie met lage inflatie is een droomscenario voor consumptie.”

Duitse consument: hoog vertrouwen

De toename van de GfK-barometer, die het vertrouwen van de Duitse consument opmeet, is een teken aan de wand. “Mensen vinden dat hun job veilig is en de vrees voor werkloosheid is haast volledig verdwenen. Het gevolg is dat ze grote aankopen doen en schulden durven aangaan, zeker nu de rentevoeten zo laag liggen,” geeft Rolf Bürkl van GfK aan.

Het heeft weinig zin om spaarcenten op de bank te laten, geven verschillende economen aan. Dus laten Duitsers hun geld meer rollen en gaan ze goedkope leningen aan. Vorige maand werden 245 100 nieuwe wagens geregistreerd: 8% meer dan een jaar eerder. Krediet zit ook in de lift. In het eerste halfjaar kenden financiële instellingen €27,7 miljard consumentenkredieten toe, een stijging van 13% tegenover dezelfde periode een jaar eerder.

german1

Gaat de Duitse consument de eurozone nu uit het slop halen? Jarenlang hebben economen immers geponeerd dat als Duitsers meer zouden uitgeven en minder zouden sparen ze de hele eurozone een handje zouden kunnen toesteken. Dat zou kunnen maar de spaarquote blijft met 10% wel zeer hoog terwijl de overheid en bedrijven nog steeds meer geld oppotten dan uit te geven.

Bron: The Financial Times