(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat de Europese Centrale Bank zijn opkoopprogramma verlengde en wijzigde. De AEX index steeg 1,0 procent op 466,67 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,1 procent.

Alle ogen waren vandaag gericht op het rentebesluit van de ECB en hoe voorzitter Mario Draghi verder wil gaan met het opkoopprogramma van staatsobligaties. Er werd algemeen verwacht dat de centrale bank het programma zou uitbreiden. Dat bleek te kloppen; het opkoopprogramma werd met negen maanden verlengd tot eind 2017. Tegelijkertijd werd het bedrag waarvoor obligaties worden opgekocht vanaf april verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro. De ECB verschafte zichzelf flexibiliteit om het programma weer aan te passen indien vooruitzichten veranderen.

De belangrijkste rentetarieven werden, conform verwachting, door de ECB gehandhaafd.

Er werd verdeeld gereageerd op de beslissingen van de ECB. Econoom Luigi Speranza van BNP Paribas zag een compromis in de maatregelen tussen omvang en lengte van het programma. “Door voor een verlenging van negen maanden te kiezen, tracht de ECB marktimpact te limiteren en geeft zij wat de markten min of meer al verwachtten wat betreft de omvang van de aankopen”.

“De beslissing om te kiezen voor ‘langer maar lager’ was volgens ons een compromis die ontstond uit toegenomen druk door ECB haviken om QE [kwantitatieve verruiming] te stoppen, of tenminste te verminderen”, concludeerde hoofd econoom Carsten Brzeski van ING.

Vermogensbeheerder Patrick O’Donnell van Aberdeen Asset Management vond daarentegen dat de maatregelen onder de verwachting uitkwamen. Analist Craig Erlam zag in de verlaging van de omvang tekenen dat de ECB dichtbij de limiet is gekomen van wat het bereid is te doen met het opkoopprogramma.

De euro daalde flink in reactie op de aanpassingen van de ECB. Rond het slot van de aandelenmarkten noteerde de euro/dollar op 1,0613. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0767 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0763 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent op 50,27 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 53,50 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice, ArcelorMittal en NN Group.

Altice steeg 3,8 procent. Woensdagavond maakte de kabelaar bekend in de Franse thuismarkt samenwerkingen aan te gaan met de Amerikaanse mediabedrijven Discovery Communications en NBCUniversal International om meer content te kunnen aanbieden.

ArcelorMittal steeg 3,3 procent. Uit China kwam het nieuws dat het land in november voor de vierde maand op rij minder staal heeft geëxporteerd. De export daalde met maar liefst 16 procent. De uitvoer is aan banden gelegd door handelsmaatregelen in de vorm van invoertarieven die Europese en Amerikaanse toezichthouders hebben genomen om hun eigen staalsector te beschermen. Het dumpen van goedkoop staal door de Chinezen tast de marges aan van staalfabrikanten zoals ArcelorMittal.

Aegon zei meer kosten te willen besparen dan eerder werd vermeld, omdat de rente lager is dan de verzekeraar had ingeschat, terwijl ook gewijzigde wetgeving en een lagere winstgevendheid meespeelt. “Vandaag kondigen we een aantal uitgebreide maatregelen aan om onze kosten verder te verlagen in onze Amerikaanse activiteiten en om onze operationele prestaties te verbeteren”, zei CEO Alex Wynaendts bij een beleggersbijeenkomst in New York. Aegon wil nu in 2018 de jaarlijkse operationele kosten met 350 miljoen euro hebben verlaagd, in plaats van 200 miljoen euro. Aegon werd 0,6 procent duurder.

SBM Offshore sloot 0,3 procent hoger, ondanks dat de oliedienstverlener donderdagavond met een winstwaarschuwing kwam. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers bestempelde dit echter als “weinig schokkend”. SBM verlaagde de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) dit jaar van 750 miljoen naar 720 miljoen dollar en kondigde twee eenmalige lasten aan van in totaal 90 miljoen dollar. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities verhoogde zelfs het koersdoel, omdat het kasstroomprofiel volgens hem onverminderd sterk blijft.

RELX gaat tussen 1 januari 2017 en 20 februari 2017 voor 100 miljoen Britse pond aan eigen aandelen inkopen. Dit jaar kocht de uitgever al voor 700 miljoen pond aan eigen aandelen in. De koers van het aandeel steeg 2,5 procent.

In de Midkap was Air France-KLM de winnaar met een winst van 3,4 procent. De luchtvaartmaatschappij zei in november meer passagiers te hebben vervoerd, maar gaf ook aan dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Analist Versteeg van Theodoor Gilissen zei tegen ABM Financial News dat de verdere daling van de omzet per stoel per kilometer in zijn ogen zorgwekkend was. Air France-KLM maakte ook bekend een contract te hebben getekend met AirAsia voor het beheer, onderhoud en de levering van vliegtuigonderdelen voor zijn Airbus A320neo vloot.

TomTom gaat de samenwerking met Pitney Bowes uitbreiden. De locatiegegevens van TomTom zullen door Pintey Bowes worden gebruikt om zijn positie als leverancier van intelligente bedrijfslocaties te versterken. Het aandeel TomTom steeg 1,6 procent, ondanks dat financiele details van de deal ontbraken.

BE Semiconductor Industries kreeg te maken met een adviesverlaging door Theodoor Gilissen Bankiers van Aanbevolen naar Niet Aanbevolen. Volgens de bank is de koers “wel erg ver opgelopen” en aanjagers voor de koers op korte termijn zijn er volgens de analist niet. De koers van het aandeel Besi verloor 0,2 procent.

ASR Vermogensbeheer gaat de vermogensportefeuille van de provincie Noord-Brabant beheren. De portefeuille heeft een omvang van circa 1,7 miljard euro en is volledig belegd in vastrentende waarden. De koers van ASR daalde desalniettemin 0,1 procent.

Onder de kleinere fondsen viel AND International op met een winst van 3,4 procent. Topman Hugo van der Linde zei in een interview tegen ABM Financial News dat de kaartenmaker momenteel bezig te zijn met “een grote stap voorwaarts”. “Er gebeurt ongelofelijk veel in een zeer hoog tempo, maar we zijn op tijd. Wij moeten ons nu een slimme positie zien te verwerven, waar partijen in de auto-industrie niet omheen kunnen. Nu mag het snel gaan, maar dit proces is er uiteindelijk één van de lange adem”, aldus Van der Linde.

Topman Manfred Rüdiger van Kiadis Pharma kondigde zijn vertrek aan per 1 april 2017. Hij wordt opgevolgd door Arthur Lahr. Het aandeel Kiadis verloor 0,2 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.241,07 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.