Bitcoin verbod

De ECB waarschuwde de eerste keer voor digitale munten, in het bijzonder Bitcoin, in 2012 in een rapport “Virtual Currency Schemes”. Het waarschuwde dat de centrale bank in extreme gevallen de controle over de geldhoeveelheid zou kunnen verliezen. Nu maant de ECB de Europese beleidsmakers aan om de controle op digitaal geld te verstrengen. Is er iets aan de hand?

Een toename in het gebruik van digitaal geld zou het gebruik van ‘echt’ geld verminderen, aldus de ECB. Een wijdverspreid substituut voor geld van de centrale bank zou ervoor kunnen zorgen dat de balans van de ECB krimpt. Hierdoor zou de ECB minder invloed kunnen uitoefenen op de korte termijn rente.

War on Bitcoin

De Europese Centrale Bank roept dan ook op om digitale munten als Bitcoin strenger te controleren. Europese instellingen zouden het gebruik van Bitcoin niet mogen stimuleren en ze mogen zeker geen legale status toekennen aan de cryptomunten.

The reliance of economic actors on virtual currency units, if substantially increased in the future, could in principle affect the central banks’ control over the supply of money … although under current practice this risk is limited,” zo staat te lezen in het communiqué van de centrale bank.

Vreemd genoeg besliste de ECB zelf om het briefje van €500 te laten uitdoven in Europa. Met de beperking van cash geld speelt het zelf het gebruik van digitale munten in de hand. Maar de ECB wil duidelijk alle macht over het geldverkeer binnen Europa. Eerst was er de war on cash, nu is er de war on Bitcoin, aldus Zerohedge.