Peer-to-peer leningen, ofwel P2P-leningen is een manier van financieren die al vrij lang bestaat. Alleen, het werd nog nooit op grote schaal gebruikt.

Tot nu toe!

Want nu is het voor iedereen mogelijk – door de ontwikkelingen in de fintech – om in P2P-leningen te beleggen en zo de verbouwing, de auto of de onderneming van een ander te financieren.

Zo is P2P-lenen al erg populair in het buitenland en begint het steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland en België.

Niet gek, want het is een aantrekkelijk alternatief voor beleggers.

Daarom hebben we bij Slimbeleggen onderzoek gedaan naar P2P-lenen en zo zijn we in contact gekomen met een aantal interessante platformen die beleggen in P2P-leningen mogelijk maken.

Wat zijn P2P-leningen?

P2P-leningen zijn leningen van een belegger rechtstreeks naar een particulier of een bedrijf.

Stel uw buurman wil verbouwen. Daarvoor kan hij een gedeelte zelf betalen, maar de laatste 4.000 euro moet hij lenen. Een lening aanvragen bij de bank is lastig. Daarom kan de buurman beter bij een platform voor P2P-leningen aankloppen.

Op dat platform staan namelijk beleggers klaar om te investeren. De buurman zal in een relatief korte tijd het geld voor zijn verbouwing bij elkaar hebben.

Als de lening gefinancierd is, zal de buurman elke periode een gedeelte aflossen, plus rente.

De bank is dus niet meer nodig. Dat heeft enkele grote voordelen die grotendeels bij de belegger terecht komen. Er zijn namelijk veel minder kosten en tijd nodig voor het afsluiten van een lening.

De belegger zal gemiddeld rond de 5 procent rente per jaar overhouden. Dit rendement is echter sterk afhankelijk van het platform, de looptijd en het risico van de lening. Zo kunnen rendementen uiteenlopen van 2,5 tot wel bijna 20 procent per jaar.

Daarnaast kan iedereen – ook met een kleinere beleggingsportefeuille – geld investeren in leningen en zo een passief inkomen generen.

Waarom zijn p2p leningen in opkomst?

P2p lenen is een erg efficiënte manier van financieren. Men leent namelijk direct en daardoor worden veel kosten en tijd bespaard. Die kosten komen vaak ten goede aan het rendement van de belegger.

Het platform dat bemiddelt heeft namelijk lage kosten, omdat het een makkelijke structuur heeft. Het bestaat namelijk uit:

  • Een website: de plek waar kredietvragers en beleggers terecht kunnen om geld te vragen of aan te bieden.
  • Algoritmes: deze doen achter de schermen het meeste werk. Hierdoor verlopen veel processen automatisch. Bijvoorbeeld het matchen van de kredietvragers en beleggers.
  • Werknemers: voor de processen die niet automatisch kunnen, heeft het platform een aantal werknemers in dienst. Bijvoorbeeld voor het screenen van kredietaanvragen of juridische zaken.

Peer-to-peer lenen

Een ander voordeel van een P2P-platform is dat een kredietvrager op een veel efficiëntere manier wordt gecheckt dan bij een bank. Hierdoor wordt een hoop tijd en kosten bespaard, een groot voordeel voor de buurman.

Bovendien zijn P2P-leningen relatief klein en daarom niet heel erg interessant voor een bank. Deze zal veel liever aan grotere bedrijven uitlenen dan aan kleine, laat staan particulieren.

Daardoor worden lang niet alle kredietaanvragen voor kleine bedrijven en particulieren gefinancierd.

Een gat in de markt!

Gelukkig kan en wordt dat gat door P2P-leningen op een efficiënte manier opgevuld.

Hoe kan je in de leningen beleggen?

Investeren in P2P-leningen doe je als belegger door een account aan te maken bij een P2P-platform. Er zijn verschillende platformen, elk met aparte doelgroepen kredietvragers.

Zo bestaan er platformen puur gericht op bedrijfsleningen, platformen gericht op Nederlandse particulieren en platformen gericht op het buitenland (EU).

Volgens ons zijn verschillende platformen geschikt, namelijk:

Lender & Spender

Voor beleggers die op een hele simpele manier willen beleggen met een laag risico is Lender & Spender het ideale platform.

Ondanks dat het simpel is en een laag risico heeft, ontvangt u bij Lender & Spender een netto rendement van 4,3%. Dus na aftrek van fees en eventuele belasting.

Peer-to-peer leningen

Bij Lender & Spender wordt de belegging automatisch gespreid over honderden leningen. Daarom is met één druk op de knop het meeste werk om succesvol in P2P-leningen te beleggen al gedaan.

Daarnaast zijn kredietvragers op Lender & Spender alleen Nederlanders met een vast contract. Bovendien zijn ze uitvoerig gescreend. Zo moet het inkomen bij het krediet passen en mogen ze niet bekend staan als wanbetaler bij bijvoorbeeld het BKR.

Tot slot, geniet je als belegger op Lender & Spender volledige bescherming, want het staat onder toezicht van het AFM.

Funding Circle

Voor beleggers die liever in Nederlandse bedrijfsleningen investeren, is Funding Circle het ideale platform. Beleggen in bedrijfsleningen vergt iets meer onderzoek, maar dan kan men wel zelf het rendement en het risico bepalen.

Gemiddeld behaalt een belegger 6 tot 8% nettorendement bij Funding Circle.

Peer-to-peer leningen

Op Funding Circle kiest de belegger dus zelf het bedrijf waarin wordt geïnvesteerd. Door op het kredietproject te klikken ziet men informatie over de lening. Zo ziet u wat de onderneming doet en kan men de jaarrekeningen en balansen inzien.

Voor voldoende spreiding kan men beleggen op basis van drie criteria:

  • De branche waarin de onderneming actief is.
  • De risicoklassen van de lening.
  • De looptijd van de lening.

De risicoklassen met daarbij het rendement zien er als volgt uit:

Peer-to-peer leningen

Ongeacht de risicoklasse, de ondernemer zal altijd garant staan met zijn privé bezit voor de lening. Ook worden er alleen ondernemingen toegelaten die minimaal twee jaar bestaan en een omzet van 30.000 euro hebben.

Fast Invest

Voor iets meer avontuurlijk ingestelde beleggers is Fast Invest een geschikt platform. Hier belegt men namelijk in leningen van particulieren in de EU. Op het moment kan dat in Denemarken, Polen, Spanje en Verenigd Koninkrijk.

De rendementen lopen uiteen van 10 tot 16% per jaar. De looptijd van de leningen zijn vaak korter dan een jaar.

Voldoende spreiding kan lastig zijn, maar daar heeft Fast Invest een handige ‘auto invest‘ tool voor. Zo kan men de belegging automatisch laten spreiden, net zoals bij Lender & Spender.

Peer-to-peer leningen

De rendementen liggen iets hoger dan op de andere platformen en daarmee ook het risico. Alleen daar heeft Fast Invest iets op bedacht, waardoor het risico in de praktijk nihil is.

Fast Invest staat namelijk garant voor slechte leningen.

Dat lijkt raar, maar het is een slim businessmodel.

Omdat Fast Invet de slechte leningen opkoopt, zullen meer beleggers zich inschrijven op het platform.

Hoe meer inschrijvingen, hoe meer winst voor Fast Invest.

Gratis account aanmaken

Bij alle door ons geselecteerde platformen is een account aanmaken gratis. Bovendien is het in een mum van tijd gedaan.

De sleutel tot succes voor het beleggen in P2P-leningen is ten alle tijden voldoende spreiding.

Naast de spreiding op een enkel platform is het ook handig om de belegging in P2P-leningen te verspreiden over verschillende platformen.

Zo is de belegger niet afhankelijk van één platform en kan de investering over verschillende doelgroepen worden gespreid.

> Meld je hier aan bij Lender & Spender

> Meld je hier aan bij Funding Circle

> Meld je hier aan bij Fast Invest

Reacties