Elf tips van Orcam Financial Group die je kunnen helpen met je financiën:

1. Gewoon meer sparen is niet de sleutel naar succes, je moet je geld écht aan het werk zetten, dit bekent dus dat je je geld best belegt.

2. Stop nooit met bijleren, bijleren is goedkoop – zo niet gratis – en zo kan je de rest een stapje voor zijn.

3. Doe niet gewoon iets wat je graag doet als job, heel weinig mensen verdienen hun boterham met iets wat écht hun passie is, je kan uit een andere job genoeg voldoening halen als je dit goed doet en het resultaat geapprecieerd wordt door anderen.

4. Hou je financiële zaken zo simpel mogelijk, waarom moet je überhaupt 4 bankrekeningen en 3 creditcards hebben? Dit zorgt vaak alleen voor verwarring.

5. Automatiseer je financiën zoveel mogelijk, gebruik bijvoorbeeld domiciliëringen bij je bank om je vaste rekeningen te betalen, dit zorgt ervoor dat je tijd over hebt voor andere zaken.

6. Volg de 50/30/20 regel: 50% van je inkomen gebruik je voor essentiële zaken zoals voedsel en onderdak, 30% gebruik je voor persoonlijke benodigdheden zoals je vrije tijd en de resterende 20% is voor te sparen.

7. Stop met geld te spenderen aan dingen die je niet echt nodig hebt, het is namelijk erg onwaarschijnlijk dat deze dingen je echt gelukkig maken, je kan dit geld dan ook beter beleggen of sparen.

8. Investeer je geld, stel met hulp van een financieel adviseur een gediversifieerd portfolio samen van financiële activa, dit brengt op de lange termijn meer op dan sparen aan een rente van 0%.

9. Zorg voor een financiële buffer, je weet nooit wat er kan gebeuren in de toekomst, zorg dan ook dat je ergens een reserve hebt opgeslagen voor een periode waar het minder gaat.

10. Als je schulden hebt, heeft het aflossen van deze schulden prioriteit nummer 1.

11. Werk hard, maar vergeet niet dat je werkt om te kunnen leven en niet andersom, het is dus erg belangrijk om een goede balans te vinden.

Reacties