Elon Musk baas Tesla

Stel je voor, je bent een baas van een bedrijf. Je merkt dat een of enkele van je medewerkers niet doen wat er gevraagd werd. Wat doe je dan? Ontslaan kan een kostbare pil om te slikken worden. In plaats daarvan kan je eens kijken wat Elon Musk in zo’n geval doet.

Wanneer een medewerker zijn boekje te buiten gaat, kan een ontslag niet alleen veel geld kosten, het kan het moraal onderuit halen en een vervanging is niet altijd even snel en evident. Zo kwam Elon Musk er achter dat Tesla medewerkers het niet zou nauw namen met het “no negotiation, no discount”-beleid.

Daarop schreef hij een geniale brief, een voorbeeld voor alle bazen.

Brief elon musk

Wat kunnen we nu leren uit zo’n brief?

-1. Musk begint met het goede te benadrukken. Goede bazen verminderen kritiek door ook de goede punten aan te halen. Ze erkennen het goede werk van hun medewerkers.

-2. Hij legt in duidelijke taal en met concrete voorbeelden het probleem uit. Hij geeft hen het voordeel van de twijfel maar benadrukt wel dat het probleem niet meer mag voorvallen in de toekomst.

-3. Door het woord nooit te benadrukken, is Musk heel duidelijk. Er kan geen misverstand meer bestaan.

-4. Musk ratelt ook niet door over andere problemen. Hij omschrijft 1 pijnpunt en omlijnt dit klaar en duidelijk. Zijn boodschap gaat niet verloren in een zondvloed aan klachten.

-5. Hij neemt verantwoordelijkheid door het probleem ook zelf aan te pakken. Musk zal wijzigingen aanvoeren waardoor het probleem zich niet meer kan voordoen in de toekomst. Hij focust niet alleen op het probleem, maar ook op de oplossing.

-6. Hoewel hij niet dreigt, zegt hij wel dat hij alle ‘foute’ transacties persoonlijk zal beoordelen.

-7. Elon Musk sluit af met een persoonlijke boodschap en zijn dankbaarheid.

Zo kan het dus ook. Zo kan je fouten rechtzetten zonder de motivatie van je medewerkers onderuit te halen.

Bron: Inc