Elon Musk, CEO van Tesla Motors en SpaceX, is nooit verlegen om een uitspraak … of een uitdaging. Vooral met SpaceX is de kolonisatie van Mars een hoofddoel. Musk zelf zegt dat hij wil sterven op Mars, enkel niet bij de landing. Over 8 jaar wil hij alvast de eerste mensen naar Mars sturen.

In zijn toespraak op Code 2016 bevestigde Musk dat SpaceX plannen heeft om in 2024 een ruimtetuig richting Mars te sturen met een geplande aankomst in 2025. De succesvolle raketlanceringen van eerder dit jaar moeten dat mogelijk maken. Musk werkt, net als Jeff Bezos van Amazon, aan hernieuwbare raketten die landen op een platform op zee.

De lanceringsraket maakt 70% van de kostprijs uit van een raket die zo’n $30 – $35 miljoen kost. Het hergebruiken van lanceringsraketten kan de kostprijs voor ruimtevaart dan ook enorm drukken.

Enorme kansen voor ondernemers

Musk zegt dat hij net als Bezos gelooft dat het koloniseren van de mens buiten de aarde belangrijk is om te overleven. Het is een opwindende en inspirerende toekomst. Tegen het einde van het jaar wil hij dan ook de eerste Falcon Heavy lanceren, dit is volgens hem de meest krachtige raket in de wereld sinds de Saturn V de mens naar de maan bracht. Maar de focus op lange termijn ligt op Mars. Mars is de dichtstbijzijnde planeet die het meeste lijkt op aarde.

In september zal hij op de IAC conferentie de details uit de doeken doen om Mars te koloniseren. Eerder dit jaar maakte SpaceX al bekend een Dragon Capsule naar Mars te sturen in 2018. Na de eerste Dragon Capsule zal er bij iedere orbitale opportuniteit opnieuw vracht richting Mars gestuurd worden, deze opportuniteiten komen iedere 26 maanden. Dan hoopt Musk in 2024 de eerste mensen naar de planeet te sturen, die zouden daar moeten landen in 2025.

Elon Musk ziet een enorme opportuniteit voor ondernemers. Dit gaat van de eerste ijzerraffinaderij tot de eerste pizzatent. Het ondernemerschap zal floreren op Mars en de mens zal er een tweede thuis vinden.