Donald en Ivanka Trump

Volgens enkele analisten op Wall Street houdt de Amerikaanse aandelenmarkt nog geen rekening met een overwinning van Trump. De daling van de afgelopen dagen rekent de onzekerheid in, maar nog niet een effectieve overwinning. Trump in het witte huis kan de markten pas echt in beweging brengen.

Jared Dillian, van Mauldin Economics, ziet het echter anders.

Sinds de e-mailaffaire rond Hillary Clinton los barste, kende de Amerikaanse aandelenbeurs geen enkele groene dag meer. Het toont aan hoe nerveus beleggers geworden zijn. Analisten verwachten dan ook een scherpe daling wanneer Trump de Democraten met lege handen naar huis stuurt. Een overwinning van Clinton zou een kleine opluchtingsrally kunnen veroorzaken.

Een L-correctie of een V-correctie

Ethan Harris van Bank of America denkt dat bij een Trump overwinning de correctie in een L zal verlopen: een scherpe daling gevolgd door een zijwaartse beweging. Normaal gezien doet de aandelenmarkt het goed wanneer een Republikein het voortouw neemt. Maar bij Trump weegt de onzekerheid meer door. En aandelenmarkten houden niet van onzekerheid. Het kan dan ook enige tijd duren vooraleer ze herstellen van dergelijke uppercut.

Bruce Bittles van Baird ziet echter een V-correctie, gelijkaardig aan de Brexit. De markten zullen in eerste instantie panikeren om daarna snel terug te herstellen. Veel zal afhangen van de mate waarin de markt een Democratische overwinning incalculeert. Zitten de markten nog steeds op hun Democratische stoel, kan een overwinning van Trump zware schade aanrichten op korte termijn. Maar net als na de Brexit-stem zal het rationele snel terug boven water komen.

Tony Roth van Wilmington Trust tenslotte ziet de kans op een Republikeinse overwinning stijgen. Dit veroorzaakt paniek. Een overwinning van Clinton is beter voor de globale handel. We zitten in de laatste fase van de monetaire waanzin bij de centrale banken. Een overwinning van Clinton kan de overgang naar een normaal monetair beleid gemakkelijker maken.

Jared Dillian ziet het anders

Jared Dillian ziet 3 mogelijke uitkomsten:

Clinton als President – Republikeinen behouden de Senaat, of niet – Republikeinen winnen de Kamer der volksvertegenwoordigers.

OF

Trump als President – Republikeinen behouden de Senaat, of niet – Republikeinen winnen de Kamer der volksvertegenwoordigers.

OF

Clinton wint – Democraten nemen de Senaat én de Kamer der volksvertegenwoordigers.

Volgens Dillian ligt het probleem vooral bij dit laatste scenario. Alle andere scenario’s zitten al in de markt. Een Democratische overval kan de markten 10% tot 15% lager zetten in een paar dagen. Het is het minst logische scenario en daarom zijn de beleggers er niet klaar voor.