De vooruitzichten voor de luchtvaartsector worden steeds somberder. Akbar Al Baker, CEO van Qatar Airways, waarschuwt dat de sector voor een enorme uitdaging staat. Een potentiële tweede Covid-19 golf in de herfst en winter zou dramatisch zijn voor de sector die nu al op de rand van een afgrond lijkt te staan.

In 2020 hebben tot nu toe al meer dan 43 luchtvaartmaatschappijen de boeken moeten dichtdoen. De sector krijgt te kampen met de zwaarste klap uit de geschiedenis doordat de Covid-19 pandemie het vliegverkeer bijna volledig tot stilstand had gebracht.

Al Baker ziet, net als veel andere luchtvaartdeskundigen, aanhoudende moeilijkheden voor luchtvaartmaatschappijen. De CEO denkt dat een tweede golf zelfs ernstiger zal zijn dan de eerste.
Hij stelt:

Er zullen nieuwe reddingsoperaties nodig zijn in Europa. Indien er een tweede golf komt, denk ik dat deze nog ernstiger zal zijn dan de eerste.

Meer overheidssteun

Al Baker betoogde dat regeringen de luchtvaartmaatschappijen moeten steunen. De sector stelt fenomenaal veel mensen tewerk en is daarom van vitaal belang voor de economie in de landen.

Elk land ter wereld is afhankelijk van zijn nationale luchtvaartmaatschappij om de economische belangen van het land te dienen. Volgens Al Baker is het dan ook absoluut noodzakelijk dat regeringen zich achter de luchtvaartmaatschappijen scharen.

Tal van commerciële luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld hebben reeds enorme reddingspakketten ontvangen. Hiernaast hebben ze kosten bespaard en grote aantallen werknemers ontslagen. Dit lijkt alsnog niet te volstaan om de sector er weer bovenop te krijgen.

Al Baker stelt:

Als regering willen dat de luchtvaartmaatschappijen overleven, moeten ze de sector blijven steunen.

Veel economen verzetten zich echter tegen meer reddingsoperaties. Volgens hen heeft het geen zin om belastinggeld uit te geven om luchtvaartmaatschappijen op pre-pandemische capaciteit te laten draaien, terwijl het reizen zo sterk verminderd is. De economen verklaren dat de luchtvaartmaatschappijen de werkelijkheid onder ogen moeten zien en moeten herstructureren.

Ondertussen verwacht niemand dat de reissector binnenkort terug normaal zal zijn. De totale vraag naar reizen zal volgens S&P Global voor dit jaar met 70% dalen. De International Air Transport Association (IATA) verwacht pas een volledig herstel in 2024.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties