China meldde sterke handelsgegevens in september. De handelsactiviteiten in de op één na grootste economie ter wereld werden zo goed als volledig hervat. Het ergste van de Covid-19 pandemie lijkt in het land achter de rug te zijn.

Volgens officiële douanegegevens steeg de import in september met 13,2% in Amerikaanse dollars. Dit was ver boven de verwachting van 0,3% die door een opiniepeiling van persbureau Reuters werd voorspeld.

De export steeg met 9,9% ten opzichte van een jaar geleden. Deze lag in lijn met de verwachtingen van analisten van 10%.

In termen van yuan importeerde en exporteerde China recordhoeveelheden goederen. In het derde kwartaal steeg de Chinese export met 10,2% naar 5 biljoen yuan. De import steeg in diezelfde periode met 4,3% tot 3,88 biljoen yuan.

De wereldwijde vraag naar Chinese medische benodigdheden heeft de export in de laatste maanden een positieve impuls gegeven. China was het eerste land dat getroffen werd door het Covid-19 virus maar is sindsdien ook de eerste grote economie die de meeste van haar bedrijfsactiviteiten weer hervat.

Handelsoverschot met Verenigde Staten

Het nauwlettend in de gaten gehouden Chinese handelsoverschot met de Verenigde Staten, verkleinde in september tot $30,75 miljard. Dit is bijna $3,5 miljard lager dan in augustus.

Analisten hebben er echter wel op gewezen dat China nog steeds ver verwijderd is van de doelstellingen die in januari in de fase 1 handelsovereenkomst met de Verenigde Staten werden opgenomen. Volgens de overeenkomst zou China in de komende 2 jaar ten minste $200 miljard meer aan Amerikaanse goederen moeten kopen ten opzichte van het niveau van 2017.

Het in Washington gevestigde Peterson Institute for International Economics schat dat China tegen het einde van dit jaar in totaal $172,7 miljard aan Amerikaanse goederen zal moeten kopen, als ze aan de voorwaarden van het handelsakkoord willen voldoen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties