Europese aandelenmarkten sloten vrijdag in het rood, met bezorgdheid over de wereldwijde economische groei zwaar boven de markt hangend, na een veel lager dan verwacht uitkomende banengroei in de Verenigde Staten, ’s werelds grootste economie.

De Eurostoxx 50 stond vrijdag 1,2 procent af, en eindigde op 2.997,55 punten, terwijl de DAX 1,0 procent afstond tot 10.103,26 punten en de CAC-40 1,0 procent verloor tot 4.421,78 punten. De FTSE was de enige die steeg, en sloot 0,4 procent hoger op 6.209,63 punten

De aandelenmarkten verloren hun eerder behaalde winsten op vrijdag nadat het Amerikaanse ministerie van Arbeid in een rapport meldde dat er slechts 38.000 banen waren gecreëerd in mei. Dit betrof de kleinste banengroei sinds de herfst van 2010. Economen gepolst door MarketWatch hadden een toename van 155.000 banen voorzien.

Door het banenrapport nam de kans op een renteverhoging door de Fed in juni af. En het bracht tevens twijfel over een renteverhoging in juli.

“Deze banengroei is niets anders dan choquerend onverwacht”, zei Jameel Ahmad, hoofdanalist markten bij FXTM.

“Het banenrapport sluit niet direct volledig de deuren voor het gesprek over een Amerikaanse renteverhoging, maar het geeft zeker een andere richting aan hoe de Amerikaanse economie daadwerkelijk ervoor staat”, zei Ahmad.

Met een verminderde verwachting van een snelle renteverhoging, stonden banken onder druk.

Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar de beursindex hoger bewoog, sloten financials lager, met Barclays 0,4 procent in het rood, en Royal Bank of Scotland 1,1 procent lager.

Olieprijzen daalden naar aanleiding van het Amerikaanse banenrapport, en ondanks een waardedaling van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar daalde zo’n 1,5 procent. Een zwakkere dollar maakt de grondstoffen die in die valuta gehouden worden, waaronder olie, goedkoper. Maar de prijs van een vat ruwe olie noteerde bij het slot van de Europese aandelenmarkten op de New York Mercantile Index 0,5 procent lager op 48,92 dollar.

Brent-olie noteerde 0,4 procent lager op 49,59 dollar. Het zwakke banenrapport wakkerde zorgen aan over de vraag naar olie.

Aan energie gerelateerde aandelen stegen wel. Zo won Shell 1,1 procent, en BP 1,5 procent.

Mijnbouwers stegen, wat de FTSE index hoger zette. Metaalprijzen stegen na het banenrapport, aangezien renteverhogingen over het algemeen druk zetten op metaalprijzen. Fresnillo steeg 7,6 procent, BHP Billiton 3,5 procent en Glencore 5,5 procent.

Verder op bedrijfsvlak in Europa sloot Moderetailer Marks & Spencer vlak, waarmee verliezen werden afgebouwd die ontstonden na een adviesverlaging van JP Morgan. 

Macro-economische indicatoren in Europa

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend bekend dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in mei in een fractioneel hoger tempo zijn gegroeid dan in april. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 53,1 in april naar 53,3 in mei. Een voorlopige cijfer voor mei wees nog op een stand van 53,1. De bedrijvigheid in de dienstensector in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, steeg in mei in een hoger tempo. 

Verder groeide de Franse dienstensector, net als de Spaanse dienstensector in mei in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex in Frankrijk stond in april op 50,6 en kwam in mei uit op 51,6, terwijl de Spaanse inkoopmanagersindex steeg van 55,1 naar 55,4. 

De Italiaanse dienstensector bleek in mei juist gekrompen, na een groei in april. De inkoopmanagersindex voor de Britse dienstensector steeg van 52,3 in april naar 53,5 afgelopen maand. 

De detailhandelsverkopen in de eurozone bleven in april stabiel op maandbasis. 

De euro noteerde rond het slot in Europa boven de 1,13 dollar, tegen 1,1150 dollar voor het verschijnen van het banenrapport.

Tussenstand Wall Street

In Amerika stonden de aandelenmarkten vrijdagavond lager. De Dow Jones index daalde 0,4 procent, de S&P leverde 0,5 procent in en de Nasdaq daalde 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.