Het ziet er niet goed uit voor de Europese banken. Het afgelopen jaar daalde de beurskoers van Deutsche Bank 56%, die van Credit Suisse 62%. Maar deze banken zijn niet alleen. De Euro Stoxx Bank index, met de 48 grootste Europese banken, staat 48% in het rood de afgelopen 12 maanden. Moet er nog zand zijn? De Spaanse bankgigant BBVA zag zijn winst in het eerste kwartaal 54% dalen. Goldman Sachs verwacht dat de Europese banken de komende 2 jaren €32 miljard minder netto inkomen zullen boeken. De Italiaanse banksector heeft een reddingspakket van €40 miljard nodig. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.
2 banken halen stress test niet
Deutsche Bank en het Spaanse Banco Santander zijn de enige 2 banken die in de Verenigde Staten de stress test van de Federal Reserve niet overleefden. Volgens het IMF is Deutsche Bank een gevaar voor het globale banksysteem. Vergeet ook niet dat Deutsche Bank even groot is als 55% van het Duitse bbp. En dan zijn er nog de Britse banken. Op de dag van de Brexit daalden Barclays en Royal Bank of Scotland beide 37%, het afgelopen jaar zagen beide banken hun beurskoers met bijna 60% dalen. Volgens J.P. Morgan zijn alle aandelen van Europese aandelen te mijden. Goldman Sachs ziet enkel nog banken in de Benelux en de Scandinavische landen zitten omdat deze het minst besmet kunnen geraken bij een nieuwe crisis.
Centrale banken moeten redding brengen (opnieuw)
De centrale bank van Groot-Brittannië liet al weten dat ze £250 miljard willen injecteren in het Britse banksysteem om de gevolgen van de Brexit op te vangen. De centrale bank van Japan injecteerde uren na de Brexit al $1,5 miljard in het Japanse banksysteem. De liquiditeit in het banksysteem droogt op, net zoals we gezien hebben na de val van Lehman Brothers. Dit was het officiële startschot van de Financiële Crisis. De kans is dus groot dat de centrale banken opnieuw geld moeten injecteren door middel van quantitative easing, net op een moment dat de economie in een nieuwe recessie dreigt te geraken. Het enige rentewapen dat de centrale banken nog hebben is negatieve rente. Maar dit lijkt eerder averechts te werken. Mogelijke kapitaalinjecties kan de liquiditeit tussen de banken helpen maar het helpt de economie niet beter worden, zoals al jaren wordt bewezen. Centrale banken zitten gevangen, ze moeten kiezen tussen meer doen van hetzelfde wat niet werkt om het onvermijdelijke uit te stellen of … niets doen en alles in elkaar zien storten. Bronnen: WSJ, Casey Research en MarketWatch
Zo koop je de volgende Google of Facebook
Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.