inflatie

De meeste mensen onder ons weten wel dat de Europese centrale bank zich de nodige zorgen maakt over de lage inflatie waar Europa onder gebukt gaat. Als reactie op deze structureel lage inflatie heeft de ECB alle zeilen bijgezet om prijsverhogingen te stimuleren. Onder andere de renteverlagingen en de stimuleringsmaatregelen zouden hier voor moeten gaan zorgen.

Ondanks alle zware munitie die Mario Draghi de afgelopen jaren heeft ingezet, blijft het gewenste effect vooralsnog uit. Het inflatiedoel van 2% ligt nog ver van ons verwijderd en de Europese consumenten lijken, ondanks de lage rente, niet substantieel meer te gaan besteden. Toch is er recent positief nieuws over de Europese inflatie verschenen.

Europese inflatie neemt toe!

In de maand oktober zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 0,5% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Door deze stijging beweegt de Europese inflatie op dit moment op het hoogste niveau in meer dan 2 jaar tijd.

eu-inflatie

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Eurostat, is te zien dat voornamelijk de lage energieprijzen op dit moment roet in het eten weten te gooien. De prijzen van diensten zijn daarentegen de afgelopen 12 maanden hard in waarde gestegen.

Wellicht hebben we het einde van de tunnel bereikt.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>