werken-arbeidsleven

In heel wat Europese landen is er de afgelopen jaren gesleuteld aan de pensioengerechtigde leeftijd. Deze leeftijdsgrens is flink verhoogd en ook de komende jaren zal dit het geval zijn. Het is daarom helemaal niet vreemd dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun oude dag. Hebben ze straks überhaupt nog de mogelijkheid om van een pensioen te genieten?

Eurostat heeft een onderzoek gedaan naar het gemiddelde arbeidsleven binnen de Europese Unie. Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat het arbeidsleven in, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk het langst is. Daar bedraagt het arbeidsleven gemiddeld meer dan 38 jaar.

Verdeeldheid tussen de Europese landen is groot

beroepslevem

Op de bovenstaande map, afkomstig van Deutsche Bank, zijn de verschillen tussen de Europese landen in beeld gebracht. Daarbij valt op dat het arbeidsleven in de Zuid/Oost-Europese landen het kortste is. Zo hebben de inwoners van Italië, Polen, Griekenland en Hongarije te maken met een gemiddeld arbeidsleven van minder dan 33 jaar. Gezien dat feit is het niet vreemd dat de economieën in deze landen niet op volle toeren draaien.

Deze map maakt duidelijk dat de verdeeldheid binnen de Europese Unie niet alleen bestaat op het gebied van politiek. Op meerdere facetten is het duidelijk dat de belangen behoorlijk uiteen lopen.