De aandelenmarkten startten 2023 zeer sterk maar lijken nu terug met hun voeten op de grond te komen. Steeds meer experts verwachten dan ook dat we het beste van de aandelenrally achter ons hebben.

De Dow noteert aan een verlies voor dit jaar, nadat de index eerst op een winst van 4% stond. De S&P 500 en Nasdaq hebben nog steeds solide winsten van respectievelijk 4% en 10% op jaarbasis. Maar ook zij zijn teruggevallen van hogere niveaus enkele weken geleden.

Afgelopen week was zeer somber voor de markten. De inflatie in de Verenigde Staten steeg onverwacht. Dit boezemde beleggers angst in dat de Federal Reserve gedwongen zal worden om de rente verder te verhogen en deze ook voor langere tijd hoog te houden.

Beleggers zijn nu voor 100% zeker dat de Federal Reserve de rente opnieuw zal verhogen in maart. Een maand geleden hield de markt rekening met een kans van 15% dat de centrale bank een pauze inlast en de rente op 4,5% tot 4,75% laat staan. Maar de bezorgdheid over de inflatie is opnieuw zo groot dat beleggers nu zelfs rekening houden met een kans van ongeveer 25% dat de Federal Reserve de rente volgende maand met een half procentpunt verhoogt in plaats van slechts met een kwartpunt.

Hogere rente en lagere winsten

Terwijl beleggers dit onder ogen zien, dringt de realiteit door. Aandelen zullen waarschijnlijk niet blijven stijgen als de Federal Reserve blijft verkrappen. Het is moeilijker om duurdere waarderingen voor de markt te rechtvaardigen in een omgeving waar hogere rentevoeten waarschijnlijk de winsten zullen aantasten.

John Norris, managing director bij Oakworth Capital, ziet op dit moment geen reden waarom de aandelenmarkten zullen blijven stijgen. Beleggers hebben immers geen enkel idee wanneer de Federal Reserve haar historische verkrappingscampagne zal stopzetten. Als de inflatie niet snel daalt, zal de centrale bank de rente misschien nog hoger moeten brengen dan beleggers nu verwachten.

De hoop is dat de Federal Reserve geen recessie veroorzaakt door de rente te agressief te verhogen. Maar als de economie geen harde of zachte landing maakt, zullen de renteverhogingen hun tol eisen.

Anderen zijn er ook niet zeker van dat de Federal Reserve de economie en de financiële markten overeind kan houden. Seema Shah, hoofdstrateeg bij Principal Asset Management, stelt dat de tijd van het ultrasoepele monetaire beleid nu duidelijk voorbij is. Dit zal een impact hebben op de markten. Volgens Shah moeten de verwachtingen worden verlaagd, de verwachtingen voor volatiliteit worden verhoogd en zal er vooral extra beleggingsdiscipline nodig zijn.

Bron: CNN
Foto: iStock