De eerste financiële levensles die we onze kinderen meegeven, is meestal: wie hard werkt, zal veel geld verdienen. Volgens financieel expert Ric Edelman is dit echter maar de helft van het verhaal. Hard werken alleen is niet genoeg om rijk te worden. Je moet ook iets doen met het geld dat je verdient.

Ric Edelman is de auteur van ‘The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later’. In een interview naar aanleiding van zijn boek, zegt Edelman dat hard werken alleen niet voldoende is. Je zal nooit rijk worden wanneer jouw geld niets doet. Je moet niet alleen hard werken, maar ook je geld slim aan het werk zetten.

Met andere woorden: je moet je geld ook beleggen.

Het leven is een beetje zoals Monopoly

De financieel expert vergelijkt dit met het spel Monopoly. Wanneer je enkel rondjes draait op het bord en iedere keer geld int wanneer je voorbij ‘Start’ komt, heb je na verloop van tijd een berg cash. Maar naarmate het spel vordert, zal die berg cash snel verdwijnen in de zakken van de spelers die wél hun geld investeren.

Echte rijkdom komt alleen wanneer jij jouw geld aan het werk zet, wanneer jij gebruik maakt van de kracht van samengestelde interest. De aandelenmarkt schrikt veel mensen af, maar kan met een gemiddelde opbrengst van 7% à 9% per jaar op lange termijn een groot verschil maken.

langetermijn

En beleggen betekent niet altijd dat je veel risico’s moet nemen. Je kan ook een portefeuille samenstellen zonder al te veel risico’s te nemen. Je kan gebruik maken van ETFs om een gediversifieerde portefeuille te kopen. Of je kan via een sterke selectie Fondsen ook het risicoprofiel aanzienlijk verlagen. Met dividendaandelen creëer je ten slotte een extra stroom aan inkomsten om het risico te spreiden.

Hard werken loont alleen maar op lange termijn wanneer jij jouw geld op een slimme manier aan het werk zet. Hard werken én slim je geld beheren zal je wél rijk maken.

Bron: Business Insider