FOMC

Afgelopen week verscheen het FOMC-rapport. Dit rapport wordt traditiegetrouw elke maand gepubliceerd en in dit rapport zijn de bevindingen van de Amerikaanse centrale bank te lezen. De beleggers waren echter niet blij met de woorden die in dit rapport stonden. Zo stond Wall Street in de ochtend (woensdag) nog flink in de plus, maar aan het einde van de rit moest het met een rode stand de dag verlaten.

In het rapport van het FOMC valt te lezen dat de leden zich grote zorgen maken over de hoge waarderingen bij de Amerikaanse aandelen. Zo valt te lezen dat het FOMC zich de nodige zorgen maakt over de zogenoemde ‘koers-winstverhouding’.

Rapport van het FOMC wordt niet met blijdschap onthaald

fomc-zorgen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de koers-winstverhouding bij de S&P 500 index de afgelopen jaren flink is gestegen. Uiteraard is dit te verklaren uit het feit dat de aandelenmarkten flink in waarde wisten te stijgen. Maar, anderzijds wisten de bedrijfswinsten minder hard mee te stijgen.

In het gepubliceerde rapport valt te lezen dat deze koers-winstverhouding op dit moment beweegt boven het historisch gemiddelde. Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet al eerder weten dat ze zich zorgen maakte over de beursrally op de aandelenmarkten.