Amerikaanse aandelenmarkt

De beleggers die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse aandelenmarkten, kunnen normaal gesproken terugkijken op een mooie tijd. De Amerikaanse indices zijn immers de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. De keerzijde van deze enorme stijging is dat de waarderingen op dit moment wel erg hoog zijn.

fondsbeheerders-us-aandelen

Uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch blijkt dat de wereldwijde fondsbeheerders steeds meer afstand nemen van Amerikaanse aandelen. Zo is er op dit moment sprake van een netto-ondergewicht van 20% terwijl we een maand geleden nog te maken hadden met een overgewicht van 1%. Deze gewaarwording is op de bovenstaande grafiek afgebeeld.

Fondsbeheerders laten Amerikaanse aandelen links liggen

Volgens het onderzoek van Bank of America Merrill Lynch waren de fondsbeheerders zelden zo pessimistisch gestemd over Amerikaanse aandelen. Zo geeft 83% van de ondervraagden aan dat ze Amerikaanse aandelen de meest overgewaardeerde aandelen over de hele wereld vinden. Volgens de BAML strategen Hartnett en Woodard is dat de hoogste notering ooit.

Uiteraard hoeven deze resultaten niet direct te gaan leiden tot een enorme prijsdaling op de Amerikaanse beurzen, maar het geeft wel aan dat de ‘grote jongens’ steeds meer afstand nemen. Daar staat volgens BAML tegenover dat Europese aandelen op dit moment in trek zijn.