Super-Tuesday Vandaag is het Super Tuesday, de spannendste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen. Uit onderzoek van Fidelity blijkt dat sinds 1928 de beurzen onder Democratische presidenten gemiddeld met 10% stegen, tegen 1,8% wanneer de Republikeinen aan het roer stonden. De Republikeinen stemmen vannacht in twaalf staten, de Democraten in elf. Uit welk politiek kamp de nieuwe president uiteindelijk komt, ligt nog helemaal open. Is er een aardverschuiving op de beurzen te verwachten? Volgens fondsbeheerder Fidelity International is een Democratische president beter voor de beurzen.

Democraten boven

Het beeld dat de Amerikaanse aandelenkoersen het beter doen onder Republikeinse presidenten, klopt dus niet. Nochtans zijn de Republikeinen het bedrijfsleven van oudsher gunstiger gezind dan de Democraten. Uit historische analyse blijkt echter dat de beurzen onder Republikeinse presidenten een stuk slechter presteren. Kijkend naar de historische rendementen van de S&P 500 tijdens de verschillende politieke regimes in de VS (zie hieronder), stelt Fidelity behoorlijke verschillen die sterk in het voordeel van de Democraten uitvallen. fid1

Focus op economie blijft

Aditya Khowala, portefeuillebeheerder van het Fidelity American Growth Fund, denkt dat onder welke president dan ook de focus op de economie blijft. “We hebben te maken met een klimaat waarin liquiditeit aan het opdrogen is en inflatieverwachtingen naar beneden worden bijgesteld. Dit maakt het voor de Fed lastiger om de rente te verhogen. Ook weegt de regeldruk zwaar op de bankensector. Wellicht dat er wel ruimte in de Amerikaanse begroting wordt gemaakt voor meer investeringen in infrastructuur en defensie.” Nick Peters werkzaam bij Equity Fund Research van Fidelity denkt niet dat Super Tuesday meteen een aardverschuiving op de Amerikaanse aandelenbeurzen teweeg zal brengen. “Alle ogen zijn gericht op de Fed-bijeenkomst van 16 maart. Ik denk niet dat de Fed dan een rentestap zet, maar daaruit mogen de markten niet concluderen dat renteverhogingen in 2016 van tafel zijn. Er is immers sprake van economische groei, de lonen gaan omhoog en de inflatie wint de komende maanden aan vaart, reden genoeg voor de Fed om dit jaar de rente verder te verhogen.” Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en krijg direct de Februari-editie in de bus.