PIMCO_Bosomworth_Blog_Photo_April2015 Volgens Andrew Bosomworth heeft de ECB zijn kruit nog lang niet verschoten en mogelijk volgen nog aanvullende stimuleringsmaatregelen. Voor Adrew Bosomworth, managing director en portefeuillebeheerder bij Pimco, is het duidelijk: “de Europese Centrale Bank is er donderdag 10 maart in geslaagd om verdere stimuleringsmaatregelen te nemen zonder de banken te schaden. De schadelijke uitwerking die negatieve rente voor banken heeft, werd verzacht door ze in staat te stellen via het TLTRO-programma geld te lenen tegen een negatieve rente (-0,4%). Daarenboven is de rente waartegen ze geld lenen van de ECB tot 0% verlaagd.”

Drie signalen

De ECB stuurt met zijn ingrepen, volgens Bosomworth, drie signalen af. “Ten eerste dat negatieve rentes als instrument van monetair beleid feitelijk zijn uitgewerkt. Ten tweede dat de stimulering voortaan voornamelijk zal verlopen via het aankopen van waardepapier en door kredietverruiming en ten derde dat de ECB zich richt op het niet verlagen van de eurokoers.” ecb Pimco verwerpt bovendien de veronderstelling dat de ECB zijn kruit heeft verschoten. “Er zijn nog talloze activa die de ECB kan opkopen zoals aandelen van grote ‘blue chip’ bedrijven. Gezien de kwetsbaarheid van het economisch herstel zou het ons niet verrassen als er nog meer verruimingsmaatregelen nodig zijn.”

Extra focus

Bosomworth besluit dat de beslissingen van de ECB geenszins de uitdagingen verminderen waarvoor beleggers, op zoek naar rendement en inkomen, staan. “We denken dat ze hun focus nog meer gaan leggen op staatspapier van Europese landen uit de periferie, investment grade bedrijfspapier en hoogrentende obligaties. Dit schept ongetwijfeld kansen.” Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en krijg op maandag 21 maart de nieuwe editie in uw mailbox.