untitled Opkomende markten bieden vandaag volgens fondsbeheerder Fidelity heel wat opportuniteiten. Men moet alleen goed het kaf van het koren kunnen scheiden. En koersdalingen zoals die van de afgelopen dagen bieden uitstekende instapmomenten, geeft Alex Homan, beleggingsdirecteur bij Fidelity, aan. Homan ziet over het algemeen drie gunstige onderliggende tendensen voor emerging markets (EM). Zo vindt hij de gemiddelde waardering zeer aantrekkelijk: ‘de gemiddelde koers/boekwaarde van bedrijven uit de MSCI EM index ligt terug op het niveau van tijdens de financiële crisis in 2008 en 35% onder het niveau van deze van westerse bedrijven’. Uit het verleden heeft Homan geleerd dat van zodra de discount 25% bedraagt, er koopjes kunnen worden gedaan. Daarnaast zijn EM-munten ondergewaardeerd na de koersdalingen van de afgelopen jaren en houden hun hun huidige niveau te weinig rekening met de verbetering van de concurrentiekracht van emerging markets. Ten slotte is de buitenlandse schuld in de opkomende landen veel beter uitgebalanceerd dan tijdens crisismomenten van eind vorige eeuw. ‘Toch zijn er veel bedrijven die veel schulden hebben opgebouwd in dollar en het vandaag moeilijk hebben’, voegt Alex Homan er nog aan toe.

China

Iedereen kijkt vandaag natuurlijk naar China en ziet de economische vertraging en de daling van de yuan. Homan ontkent niet dat er moeilijkheden zijn in het land. ‘De kapitaalopbouw in vaste activa ligt op een veel te hoog niveau met talloze spooksteden en nutteloze openbare werken tot gevolg. Daarenboven kampen industriële groepen met een torenhoog overschot aan voorraden en loopt het gemiddelde uitstel van betaling fors op met problemen voor het werkkapitaal tot gevolg. Niet alleen zijn heel wat Chinese industriële bedrijven niet interessant maar ook voor Chinese banken moet worden opgepast.’ Maar het ziet ernaar uit dat China de overproductie wil gaan aanpakken en dat is volgens de Fidelity-directeur uitstekend nieuws. Zo is China begonnen met de afbouw van het overaanbod aan staal. In 2015 verdween reeds 7% van de totale productiecapaciteit. ‘De aanpassing van het aanbod gaat uiteindelijk de duk op EM-economieën en activa wegnemen en voor een herbalancering zorgen’.

Opportuniteiten

Als besluit stipt Alex Homan verschillende bedrijven aan die aantrekkelijk geprijsd zijn. ‘Opvallend is dat ze overal in de opkomende landen te vinden zijn. De Chinese consumentengroep Midea, de Russische staalgroep NLMK, de Indiase autogroep Maruti Suzuki, de Zuid-Afrikaanse technologiegroep Naspers en geloof of niet het Braziliaanse Banco do Brasil zitten allemaal in onze portefeuilles omdat het uitstekende bedrijven zijn met heel wat opwaarts potentieel.’