fechiquier L’Echiquier maakt van de huidige marktdaling en de verhoogde volatiliteit gebruik om extra kwaliteitsaandelen te kopen. De markt scheert immers alles over dezelfde kam waardoor er interessante instapniveaus ontstaan. In Europa bevinden zich de meeste opportuniteiten; Fondsbeheerder Gilles Constantini van het Franse La Financière de l’Echiquier is zich ervan bewust dat de wereldwijde groei zwak zal zijn en dat de marges van veel bedrijven, vooral in de VS, zich op een top bevinden. Het zal er dan ook op aan komen bedrijven te vinden met een winstgroei die goed in te schatten is, die actief zijn op zeer autonome markten en defensieve kwaliteiten hebben.” “Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn bijvoorbeeld Facebook, Google en Visa. Ze zijn niet afhankelijk van de olieprijs, gedijen goed in een verzwakkende economische omgeving en blijven groeien als kool.” Tijdens de recente marktdaling werd alles verkocht en werd geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven. Dat bracht heel wat bedrijven tot aantrekkelijke instapniveaus. Constantini heeft dan ook zijn cashpositie die hij in zijn fonds, Echiquier Global (wereldwijd aandelen), had opgebouwd aan het werk gezet.

In een omgeving van zwakke groei zijn we ervan overtuigd dat groeiende bedrijven met hoge marges goed in de markt zullen liggen. Als deze bedrijven tegen een hogere waardering en met premie noteren, vinden we dat geen probleem.

Europa boven

Hetzelfde geldt trouwens voor collega beheerder Jean-Charles Belvo, die Echiquier Major (Europese aandelen) beheert. Hij ziet vandaag veel aandelen van Europese bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd noteren. “Eén van mijn favorieten is het Britse Smith & Nephew omdat ze alle karakteristieken hebben die ik zoek. Deze zijn een goed management, sterke en stabiele onderliggende markten, inspelen op bepaalde trends zoals veroudering en winstgroei.” Andere bedrijven die in deze categorie vallen zijn onder meer Assa Abloy, Reckitt Benckiser, Michelin, Linde en Vodafone. sc (2) Beide beheerders zien vandaag de meeste opportuniteiten in Europa. De fundamenten zitten terug goed en er is duidelijk een economische herstel. De bouwindustrie kruipt uit het dal terwijl consumptie in de lift zit. “Dit terwijl de gemiddelde waardering aantrekkelijk is.” Bedrijven die te afhankelijk zijn van de opkomende markten, China en investeringsgoederen laten ze grotendeels links liggen.

De volatiliteit op de markten zal niet meteen verdwijnen. Het stopzetten van jarenlange kwantitatieve versoepling door de Fed heeft immers heel wat liquiditeit uit de markt gehaald.

>> Abonneer vandaag op het Fondsen Rapport en krijg direct toegang tot de Januari-editie.