MG-Logo1 M&G Investments vindt de huidige marktreactie te zwaar waardoor het vandaag een ideaal instapmoment is. De negatieve focus op de oliedaling en China is overdreven. De vermogensbeheerder, met 336 miljard EUR onder beheer, vindt de huidige martdaling van 12 à 13% “excessief”. De daling van de olieprijs en de Chinese vertraging brengen geen systeemrisico met zich mee en daar lijkt de markt vandaag niet van overtuigd.

Olieprijs niet zo belangrijk

Een olieprijs onder de 30 dollar is goed voor de consument en de industrie in de westerse wereld. Terwijl (Amerikaanse) oliegroepen vooral hun financiering hebben gevonden op de markten. Ze zijn niet gefinancierd door banken. De lage olieprijzen vormen dus geen gevaar voor de banksector en voor het financiële systeem. Bovendien mag men niet uit het oog verliezen dat energie slechts enkele procenten van de Amerikaanse economie uitmaakt. De impact van de oliedaling (en eventueel enkele faillissementen) zal dus beperkt zijn. Tegen het einde van 2016 zal de huidige wereldwijde overcapaciteit trouwens verdwenen zijn. Later dit jaar behoort een stevige prijsstijging tot de mogelijkheden.

En China?

Voor M&G is het duidelijk dat de Chinese economie vertraagt en het vindt het huidige groeicijfer van 6,9% billijk. “We geloven niet in een harde landing van China. De Chinese economie wordt nog steeds geleid door de overheid en ze wil de economie minder afhankelijk maken van investeringen.” De groei van investeringen bedraagt nu nog 10% terwijl dat de voorbije jaren veel hoger lag. De regering wil de groei hiermee wat doen dalen zodoende de economie te herbalanceren. crude-oil-crash-3

Koop aandelen!

M&G Investment heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor verschillende van zijn aandelenfondsen heeft het op woensdag 20 januari de aandelenpositie opgedreven van 40 tot 46%. “We raden aan dat de langetermijnbelegger hetzelfde doet en gebruik maakt van de koersterugval om zijn positie in aandelen uit te breiden.” >> Abonneer vandaag op het Fondsen Rapport en krijg direct toegang tot de Januari-editie.