Mobius Voor Mark Mobius, hoofd van emerging markets bij fondsbeheerder Templeton, zijn Russische aandelen de koop van de eeuw. Eenmaal de sancties verdwijnen, zal de markt het uitstekend doen. Ook rond China blijft hij optimistisch gestemd.

Rusland

Mobius, dat op het vlak van opkomende markten haast een legende is, onderstreepte in een gesprek met het programma Street Signs op CNBC dat Russische aandelen de voorbije 18 maanden van twee kanten klappen kregen. “De invoering van internationale sancties en de crash van de olieprijs raakten Russische aandelen recht op de kin.” Vandaag is Rusland zeer goedkoop. “Het grootste probleem blijven echter de sancties. Velen van ons kunnen er hierdoor niet in beleggen. Eenmaal ze wegvallen dan zal de Russische aandelenmarkt het uitstekend doen.” De RTS-index ging er dit jaar reeds een kleine 30% op vooruit maar sinds begin 2014 staat deze graadmeter nog steeds zo’n 35% in de min. Screen shot 2016-04-15 at 16.18.40

China

Hij is ook optimistisch gestemd over China. “De overheid investeert enorm in infrastructuur en dat gaat de brede economie de komende maanden gradueel ondersteunen. Metrolijnen in de middelgrote steden en milie-investeringen zijn twee voorbeelden hiervan.” Hij benadrukt ook dat een groei van 6% voor zo’n groot land nog altijd zeer uitzonderlijk is. Hij belegt onder andere in Chinese softwarebedrijven. De beheerder van Templeton behandelde ook de overcapaciteit van het land. “Het is niet mogelijk om dat op korte termijn allemaal weg te werken. En wat moet er gebeuren met de arbeiders? De overschakeling naar een economie die meer gericht is op diensten heeft tijd nodig.” Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en ontdek welk Rusland-fonds we in één van onze portefeuilles hebben.