di rusland Volgens fondsbeheerder M&G zijn Russische obligaties na een het afgelopen boerenjaar niet meer zo interessant. Hoe langer de olieprijs laag blijft en de sancties worden aangehouden, hoe moeilijker Russische bedrijven het zullen krijgen.

Crisis

Russische obligaties waren één van de best presterende activaklassen van 2015. De JPM Cembi Russia index ging er namelijk met 26% op vooruit en dit ondanks het feit dat het BBP kromp met 3,7% vooral door de daling van de olieprijs. De westerse sancties hebben evenwel op korte termijn niet echt gewogen op de economie, in tegenstelling tot de lage olieprijzen en de daaropvolgende depreciatie van de roebel. Dit heeft import duurder gemaakt, aan bedrijfsmarges geknabbeld en de levensstandaard van miljoenen Russen verlaagd. Maar volgens M&G is de huidige Russische crisis niet te vergelijken met die van 1998. “Het is minder erg dan in 1998, toen het land geen reserves en een groot overheidstekort had. Maar de huidige crisis duurt langer en kan uiteindelijk een grotere impact hebben.”

Stijgende wanbetalingen?

M&G verwacht nadat het veel met Russische bankiers heeft gepraat dat er een stijging van het aantal wanbetalingen aankomt. “Sectoren zoals bouw, transport, grondstoffen en mijnbouw, automobiel en commercieel vastgoed zijn hard getroffen. Andere sectoren doen het dan weer goed zoals exporteurs (dankzij de lage roebel) en de voedingssector (dankzij de Russische tegensancties op de import van Europese voedingswaren).” Russische bedrijven zijn over het algemeen veerkrachtig en het herfinancieringsrisico is op korte termijn laag. “De crisis en het feit dat de primaire markt al bijna 18 maanden zo goed als gesloten is, worden bedrijven tot de nodige financiële discipline gedwongen zodat ze de komende jaren aan hun financiële verplichtingen zullen kunnen voldoen.” Zoals u kunt zien hieronder komen er vooral in 2017 en 2018 obligaties te vervallen. “We gaan ervan uit dat de Russische bedrijven in 2016 en in 2017 hun obligaties zullen kunnen terugbetalen, maar daarna wordt het koffiedik kijken.” Screen shot 2016-04-20 at 15.48.04

Spreads gedaald

Door de sancties is de lokale obligatiemarkt in roebel sterk gegroeid de afgelopen 18 maanden terwijl de uitgifte van obligaties in harde valuta zwak was. Ondertussen is de markt al wat genormaliseerd. “In 2015 bedroegen de spreads op het bepaald ogenblik meer dan 1.000 basispunten door de geopolitieke spanningen, oliedaling en de ineenstorting van de roebel, niet door een mogelijke stijging van het aantal wanbetalingen door Russische bedrijven. De Russische markt van bedrijfsobligaties in USD is nu met gemiddelde spreads van 500 basispunten veel billijker.” In het eerste kwartaal was het rendement 5,1%. rusland

Vooruitzichten minder goed

Als de olieprijs laag blijft en sancties blijven dan kunnen de fundamentals voor de bedrijven dit jaar en in 2017 verder verslechteren. Een van de grootste risico’s voor de cashflowgeneratie van bedrijven is trouwens het groter wordende Russisch overheidstekort. De overheid overweegt om hogere belastingen op de olie- en gassector te heffen en staatsbedrijven te verplichten om hun dividend op te trekken van 25% naar 50%. Dit alles zal extra op de cashflow wegen. “De bedrijven zullen zich daardoor verplicht zien hun reserves aan te spreken. En de herfinanciering van meer dan $20 miljard obligaties in harde valuta die in 2018 aflopen, zou voor sommige emittenten problematisch kunnen worden. Beleggers moeten in de toekomst dus kieskeuriger worden en Russische obligaties die na 2017 vervallen met een vergrootglas bekijken.Abonneer u vandaag op het Fondsen Rapport en ontdek welke fondsen we in onze portefeuilles hebben.