(ABM FN-Dow Jones) Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, terwijl de aandacht verschuift van de ondertekende handelsdeal met China naar de resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,3 procent in het groen. Ook de Dow Jones index lijkt 0,2 procent hoger te openen, een dag nadat de index voor het eerst boven 29.000 punten sloot.

In Europa waren de beurzen min of meer vlak, terwijl de beurs van Shanghai donderdag een half procent inleverde.

De eerste week van het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten krijgt donderdag een vervolg met de resultaten van zakenbank Morgan Stanley en verffabrikant PPG Industries.

Woensdag daalde de financiële sector na tegenvallende resultaten van de banken Goldman Sachs en Bank of America. Ook Target ging onderuit na tegenvallende speelgoed- en elektronicaverkopen tijdens de feestdagen.

Beleggers mikken er nu op dat de rentes wereldwijd laag zullen blijven en mogelijk verder zullen worden verlaagd door de monetaire autoriteiten, zei analist Peter Garney van Saxo Bank. “Een groot deel van de aandelenmarkt heeft zijn gewicht nu in groei-aandelen”, zoals technologie, stelde Garney. “Hoe lager de rente, hoe meer deze aandelen zullen stijgen.”

Economisch nieuws wordt verwacht van het Amerikaanse ministerie van handel, dat nieuwe inzichten in de detailhandel tijdens de feestdagen zal geven, met de omzetcijfers voor december. De maandelijkse cijfers zijn soms wisselvallig, maar de brede trend wijst op een vertraging in de consumentenbestedingen.

Uit de cijfers kan blijken dat de importheffingen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog vooral door de producenten zijn opgevangen, en niet doorberekend aan de klanten.

“Als Chinese bedrijven hun prijzen verlagen, dan vangen zij de heffingen op. Als ze hun prijzen op peil houden, dan betalen Amerikanen de belasting. Tot nu toe is het laatste het geval”, zei  Paul Donovan van UBS Global Wealth Management.

De olieprijs was licht hoger. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 57,91 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent duurder werd op 64,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1158. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1150 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1149  op de borden.  

Bedrijfsnieuws

American Outdoor, het moederbedrijf van wapenfabrikant Smith & Wesson, zei woensdag dat de CEO James Debney op staande voet ontslagen is vanwege niet nader benoemd “niet-financieel” gedrag, dat tegen de regels van de onderneming was. Debney zou het onderdeel Outdoor Products gaan leiden, dat zou worden afgesplitst. Er zijn nu twee nieuwe CEO’s benoemd: Mark Smith en Brian Murphy.

De ondertekening van de handelsdeal met China geeft Amerikaanse banken en financiële instellingen nieuwe hoop dat hun pogingen om de Chinese markt open te breken na decennia eindelijk zullen slagen.

De overeenkomst die woensdag werd getekend in het Witte Huis ruimt een aantal obstakels uit de weg, waardoor Amerikaanse banken, creditcardbedrijven, verzekeraars en beleggers moeilijk zaken konden doen in China.

JP Morgan Chase wacht op goedkeuring van de Chinese regering voor vergunningen voor zakenbankieren en wealth management in China. Ook Visa en Mastercard hebben een stempel nodig om hun kredietkaarten breder te kunnen slijten aan het Chinese miljardenpubliek. De gisteren getekende deal met de VS zou vereisen dat China daar meer werk van maakt en ook meer ruimte biedt aan Amerikaanse opkopers van oninbare leningen van Chinese staatsbanken.

Slotstanden

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag hoger, nadat president Donald Trump de eerste fase van een handelspact met China ondertekende, als bewijs van ontspanning in een langdurige strijd tussen de twee grootste economieën ter wereld, die de mondiale economische groei beperkte.
 
De S&P500 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 3.289 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent tot 29.031 punten en de Nasdaq 0,1 procent naar 9.259 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties