(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het groen.

Beleggers krijgen een reeks Amerikaanse macro-economische publicaties te verwerken, met als belangrijkste cijfer de economische groei in het derde kwartaal. Verder passeren de S&P Case-Shiller huizenprijzen en het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board de revue. 

Veel aandacht gaat verder uit naar de oliemarkt. Oliekartel OPEC vergadert woensdag in Wenen over de individuele bijdragen aan een productieverlaging.

Beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers noemde een akkoord door de OPEC “ver weg”, aangezien de huidige olieproductie “ruim boven het voorgestelde productieplafond” van 32,5 miljoen tot 33,0 miljoen vaten per dag ligt dankzij een hogere productie in Libië en Nigeria. Aangezien Irak een uitzonderingspositie wil en de Verenigde Staten klaar staan om de productie op te voeren met onder meer schalieolie, “zou de beoogde productiebeperking vooral van Saoedi-Arabië moeten komen. “Die bereidheid is minder groot dan gedacht”, aldus Valke. 

“Sommige analisten beweren dat bij het uitblijven van een akkoord de prijs [van olie] kan zakken tot 35 dollar”, aldus marktanalist Mati Greenspan van eToro. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,8 procent naar 46,24 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,6 procent goedkoper werd op 48,41 dollar. Diverse media meldden dat de Russische minister van Energie Alexander Novak de OPEC-bijeenkomst woensdag niet zal bijwonen. Novak is evenwel bereid om een mogelijke samenwerking te bespreken met het oliekartel als de groep een akkoord over een inperking van de productie overeenkomt. Dit meldden CNBC en het Russisch nieuwsagentschap RIA.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,0601. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0608 op de borden. 

Ook zorgen over het Italiaanse referendum blijven boven de markt hangen, aangezien een nee-stem tegen het inperken van de macht van de Senaat om daarmee de politieke besluitvorming te stroomlijnen voor onrust kan zorgen in de Italiaanse bankensector. 

Bedrijfsnieuws

Juweliersketen Tiffany & Co opent voorbeurs de boeken over het afgelopen derde kwartaal. 

Mark Stoever gaat per 1 december dit jaar leiding geven aan Monster Worldwide, sinds 1 november een dochteronderneming van Randstad. De huidige operationeel directeur neemt de taken over van Tim Yates, die na een dienstverband van twee jaar als bestuursvoorzitter vertrekt. 

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent lager op 2.201,72 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het rood op 19.097,90 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent op 5.368,81 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.