(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures noteerden donderdag rond het middaguur lager. Futures op de toonaangevende S&P 500 index gingen tot 0,5 procent in het rood.

Woensdag sloten de Amerikaanse beurzen nog met stevige winsten. De uitslag van de tussentijdse verkiezingen in de VS werden positief geïnterpreteerd. Hierbij kregen de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Republikeinen de meerderheid in de Senaat behielden. “Een impasse is misschien niet zo’n slechte uitkomst”, oordeelden analisten van Bank of America.

“De Democraten namen de controle over het Huis van Afgevaardigden over en de Republikeinen handhaafden de controle over de Senaat. Historisch gezien heeft de Amerikaanse aandelenmarkt geprofiteerd van een verdeeld Congres. Beleggers denken dat de regering het moeilijk vindt om nieuwe wetgeving in te voeren, waardoor de economie ongeremd doortikt”, zei analist David Madden van CMC Markets.

“Deze uitslag plaveit de weg voor de groeivertraging van de Amerikaanse economie die al enige tijd ons basisscenario is”, stelde econoom Bill Diviney van ABN AMRO. “Met een geannualiseerde groei van 3 tot 4 procent draait de economie op dit moment op volle toeren. De groei ligt ook ruim boven het potentiële niveau dat de Amerikaanse centrale bank raamt op 1,8 procent. We verwachten dat vanaf begin volgend jaar het momentum afzwakt, vooral door de vertraging van de investeringsactiviteit.”

Vanavond wordt het rentebesluit van de Fed gepubliceerd. De centrale bank zal de rente naar verwachting handhaven, en hinten op een vierde verhoging bij de bijeenkomst in december.

“Het is erg onwaarschijnlijk dat de Fed vandaag de rente verhoogt. December kent in de polls inmiddels een percentage van meer dan 70 procent van de ondervraagden die een renteverhoging waarschijnlijk vinden. Voor vandaag is dat net 7 procent”, aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News.

Vanmiddag staan in de VS de wekelijkse eerste steunaanvragen op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,1412. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1435 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1441 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot 0,2 procent hoger. Rusland en Saoedi-Arabië zouden overwegen hun olieproductie te verlagen. Oliekartel OPEC komt komend weekend bijeen. Mogelijk resulteert deze bijeenkomst in een productieverlaging.

Bedrijfsnieuws

Nabeurs komt Walt Disney met de resultaten over het afgelopen kwartaal. Analisten zijn met name benieuwd naar de stand van zaken rond de streaming services van het amusementsconcern. Ook gaat de interesse uit naar de plannen rond de overgenomen delen van Fox.

Costco Wholesale daalde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent. In de negen weken tot 4 november behaalde Costco een omzet van 24,8 miljard dollar, een stijging van 10,4 procent op jaarbasis, zo werd woensdag nabeurs bekend.

Slotstanden

De Dow Jones index steeg woensdag 2,1 procent naar 26.180,30 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 2,1 procent meer waard op 2.813,89 punten en techbeurs Nasdaq won zelfs 2,6 procent op 7.570,75 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties