(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag in navolging van de grote Europese beurzen waarschijnlijk een hogere opening tegemoet, wat nieuwe records voor de grote beursindices voorspelt. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen.

Beleggers wachten nog op een reeks macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten, waaronder vrijdagmiddag nieuwe cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal en orders voor duurzame goederen in december, en kwartaalrapportages van Colgate-Palmolive, Honeywell en AbbVie.

“De economische groeicijfers zijn met de inflatie en arbeidsmarktcijfers een belangrijke referentie voor het monetaire beleid van de Federal Reserve”, zei marktanalist Ron van devan IG Markets vrijdag. “De FOMC van de Fed komt volgende week bij elkaar en alhoewel de samenstelling van de stemgerechtigden is veranderd, wordt er voor deze maand nog geen renteverhoging verwacht. Mocht het groeicijfer in het laatste kwartaal als verwacht of hoger uitkomen, dan betekent dit de sterkste groeiontwikkeling sinds 2014. Vanmiddag komen tevens de orders voor duurzame goederen en die worden lager verwacht vanwege een daling in de orders voor vliegtuigen door seizoensinvloeden.”

De economische groei in het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal van 2017 minder sterk gegroeid dan in de drie maanden ervoor, bleek vrijdag uit een eerste raming van het Britse statistiekbureau ONS. Op jaarbasis groeide de economie in de laatste drie maanden van vorig jaar met 1,5 procent. In het derde kwartaal van 2017 lag de groei nog op 1,7 procent. Wel was de groei op jaarbasis iets beter dan de 1,3 procent die werd voorzien door de markt.

De Amerikaanse president Donald Trump zal vanmiddag omstreeks drie uur het World Economic Forum in Davos toespreken, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Nadat Trump gisteren op het WFE in Davos bij CNBC meldde dat de Amerikaanse economie gebaat is bij een sterke dollar en daarmee de mededeling van zijn minister van Financiën Steven Mnuchin, dat de economie van het land juist gebaat is bij een zwakke dollar weersprak, leefde de koers van de munt kortstondig op, om daarna weer snel terug te zakken ten opzichte van munten als de euro, het Britse pond en de yen, merkten analisten van Monex Europe vrijdag op.

De euro/dollar noteerde vrijdagmiddag op 1,2449. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2444 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2409 op de borden. 

De opmars van de olieprijs in de afgelopen dagen stokte donderdag. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot 0,15 procent ofwel 0,10 dollar lager op 65,51 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op vrijdag staan de futures voor de West Texas Intermediate en Brent tussen 0,1 en 0,2 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Starbucks noteerde vrijdag in de elktronische handel voorbeurs 4,2 procent lager. Starbucks heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet en winst per aandeel geboekt, bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van de koffieketen uit Seattle. Onder de streep resteerde een nettowinst van 1,57 dollar per aandeel, tegenover 0,51 dollar een jaar eerder. De kwartaalomzet steeg met 6 procent naar 6,07 miljard dollar. Op vergelijkbare basis steeg de omzet het afgelopen kwartaal met 2 procent. Starbucks verwacht voor het hele boekjaar een stijging van de vergelijkbare omzet met 3 tot 5 procent een hoog enkelcijferige stijging van de totale omzet en een winst per aandeel van 3,32 tot 3,36 dollar.

Intel noteerde vrijdag in de voorhandel 5,6 procent hoger. De fabrikant van halfgeleiders maakte donderdag nabeurs bekend in het vierde kwartaal een beter dan verwachte omzet te hebben gerealiseerd. de omzet bedroeg 17,1 miljard dollar en lag daarmee 4 procent hoger dan een jaar eerder. Er was als gevolg van de belastinghervormingen van de regering Trump een nettoverlies van 700 miljoen dollar, waar een jaar geleden nog een winst van 3,6 miljard resteerde. In heel 2017 realiseerde het concern een 7 procent lagere winst van 9,6 miljard dollar, ofwel 3,46 dollar per aandeel, op een 6 procent hogere jaaromzet van 62,8 miljard  dollar. Intel voorziet nu voor het eerste kwartaal van 2018 een omzet in de bandbreedte van 14,5 miljard tot 15,5 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,65 tot 0,75 dollar. Voor heel 2018 wordt een omzet van 64,0 miljard tot 66,0 miljard dollar en een winst per aandeel van 3,50 tot 3,60 verwacht.

Honeywell heeft in de laatste drie maanden van 2017 de omzet flink zien groeien, maar door eenmalige lasten werd er wel verlies geleden. Dankzij de belastingverlagingen van president Donald Trump werd de leverancier van elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen wel positiever over de winstverwachting voor heel 2018. 

Slotstanden donderdag

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten, nadat de dollar verder verzwakte ten opzichte van de euro en andere belangrijke valuta. De toonaangevende Standard & Poor’s 500 index sloot bijna 0,1 procent hoger op 2.839  punten, terwijl de Dow Jones index 0,5 procent steeg en de Nasdaq 0,1 procent in de min eindigde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.