(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen donderdag richting een vlakke tot licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd bijna 0,1 procent in het rood, terwijl de futures op de Dow Jones index en de Nasdaq vlak stonden.

Vandaag trappen de Amerikaanse banken Citigroup en JPMorgan Chase het kwartaalcijferseizoen af en de financiële markten verteren de woensdag gepubliceerde notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve.

“Handelaren zijn optimistisch na de notulen, omdat deze bevestigden dat de Fed gecommiteerd is aan de huidige invulling van het monetaire beleid”, schreef hoofdmarktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets donderdagochtend in een rapport.”Zolang de economische vooruitzichten niet verslechteren, heeft de Fed er vertrouwen in dat een nieuwe renteverhoging aan het eind van het jaar waarschijnlijk is. Dat geeft investeerders vertrouwen. De reden is dat de Fed niet bezorgd is over structurele schade van alle orkanen en classificeerde deze als tijdelijk”, zo merkte de marktvorser op. De notulen van de Federal Reserve bevatte de boodschappen die de markt had verwacht, concludeerde hij.

Niettemin is er niet overal eenduidigheid bij de leden van de Fed, aldus Aslam. Hij wees erop dat met name Charles Evan van de Chicago Fed en Neil Khaskari van de Minneapolis Fed vinden dat de inflatie te laag is.

Op macro-economisch vlak staan donderdag de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten en de producentenprijzen in september op de agenda en worden ook de wekelijkse olievoorraden gerapporteerd.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde een vol procent tot 50,79 dollar, terwijl een december-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 56,54 dollar. De wereldwijde olievoorraden zijn in september gestegen, doordat met name in Amerika de productie bleef groeien, bleek donderdag uit resultaten van het Internationale Energieagentschap. De IEA zei dat de mondiale olievoorraden in september met 90.000 vaten zijn gestegen ten opzichte van augustus, tot 97,5 miljoen vaten. Dit was 620.000 vaten meer dan in dezelfde maand van 2016. 

De euro/dollar noteerde op 1,1853. Woensdagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,1867 en het muntpaar noteerde donderdag bij de opening van de Europese beurzen op 1,1876.

Bedrijfsnieuws

Global Marine noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,6 procent hoger. Het Amerikaanse bedrijf koopt enkele niet-kern activiteiten van de Nederlandse sectorgenoot Fugro, waaronder het leggen van kabels en het uitgraven van sleuven, voor een bedrag van circa 73 miljoen dollar. Fugro krijgt een belang van 24 procent in de gecombineerde activiteiten van Global Marine. Global Marine gaat bovendien een lening aan bij Fugro van 7,5 miljoen dollar.

Philips noteerde op Wall Street in de handel voorbeurs 0,9 procent lager. Het Amerikaanse advocatenkantoor Goldberg Law onderzoekt claims van aandeelhouders, nadat het bedrijf woensdag bekendmaakte dat twee fabrieken op last van de Food and Drug Administration onder verscherpt toezicht zijn komen te staan. Door het verscherpte toezicht wordt de productie van defibrillatoren in de twee fabrieken tijdelijk stilgelegd. Philips verwacht een impact op het bedrijfsresultaat (EBITA) van 20 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2017 en van nog eens circa 60 miljoen euro in 2018. Er zullen geen gevolgen zijn voor het aangepaste EBITA resultaat in 2017 en 2018. 

Citigroup noteerde voorbeurs 0,3 procent lager. De Amerikaanse bank komt later vandaag met zijn kwartaalrapportage. Hetzelfde geldt voor JPMorgan Chase, dat in de voorhandel ook 0,3 procent lager stond.

Amazon zei dit seizoen meer dan 120.000 tijdelijke banen te creëren in Amerika in voorbereiding op de feestdagen. Het aandeel Amazon steeg in de voorhandel 0,2 procent. 

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen hebben woensdag opnieuw records neergezet, nadat notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve wezen op voorzichtigheid over een volgende renteverhoging, die de markt alom in december verwacht. 

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 2.555,24 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 22.872,89 punten en de Nasdaq sloot 0,25 procent hoger op 6,603,55 punten.

Door: ABM Financial News.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties