Negatieve rentevoeten ontlopen

Donald Trump wist in november vriend en vijand te verrassen door de overwinning naar zich toe te trekken. Inmiddels heeft hij zijn plekje ingenomen in het Witte Huis en zal Amerika de komende jaren onder zijn leiding staan.

Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is er genoeg veranderd op de markten. De aandelenkoersen wisten flink in waarde te stijgen en hetzelfde gold voor de rentestanden op de obligatiemarkten. Als gevolg hiervan was een tweede renteverhoging van de Fed onvermijdelijk.

Amerikaanse hypotheekrente is nog steeds historisch laag

rente-1

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Redfin, is te zien dat de Amerikaanse rente op een 30-jarige hypotheek sinds de overwinning van Trump flink is gestegen. Dit komt met name door het feit dat Trump heeft weten te zorgen voor een stroom aan optimisme over zijn economische plannen. Onder zijn leiding zou de Amerikaanse economie aan een nog hoger tempo kunnen gaan groeien en daar horen uiteraard hogere rentestanden bij.

rente-2

Maar, ondanks de stijging van de hypotheekrente, ziet het lange-termijn-plaatje er nog iets anders uit. Zo kunnen we op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Redfin, zien dat over de lange termijn gemeten de huidige hypotheekrente nog steeds historisch laag is. Daarnaast moet Trump zijn woorden eerst nog zien om te zetten in daden.