Frankrijk

De Fransen zijn gisteren naar de stembussen gegaan om hun stem uit te brengen op de mogelijke nieuwe president van Frankrijk. Nog nooit waren de Franse verkiezingen zo spannend als dit jaar het geval is. De eerste ronde ligt inmiddels achter onze rug en het verleden toont aan dat de kans groot is dat de Franse beurs vandaag waarde moet gaan inleveren.

Het democratische stelsel In Frankrijk bestaat uit twee fasen. Na de eerste ronde blijven er twee kandidaten over die uiteindelijk die strijd met elkaar zullen aangaan in ronde twee. En verassend genoeg presteert de CAC 40 index wel goed na de uitslag van de tweede ronde.

Franse beurs presteert slecht de dag na de eerste verkiezingsronde

franse beurs

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, zijn de effecten van de eerste en twee ronde van de Franse verkiezingen in beeld gebracht. Tijdens alle vijf voorgaande verkiezingen moest de Franse index de dag na de uitslag van de eerste verkiezingsronde waarde inleveren.

Daar staat tegenover dat de CAC 40 index in alle vijf voorgaande situaties met winst de handelsdag wist af te sluiten de dag na de verkiezingsuitslag van de tweede verkiezingsronde. Op het moment dat de grote beslissing dus valt, keert normaliter de rust onder de beleggers terug.