yellen-fed

De zogenoemde ‘Trump Rally’ heeft de afgelopen weken weten te leiden tot een groeiend optimisme onder de beleggers. Uiteraard is dit optimisme extra gevoed door de recordkoersen die meerdere malen op Wall Street te zien waren. Op dit moment is de stand van 20.000 punten voor de Dow Jones index binnen handbereik en het is daarom ook niet te hopen dat de Amerikaanse centrale bank dit feestje gaat verstoren.

amerika-3

De mannen van Tematica Research hebben de aandelenmarkten onder de loep genomen en pakken uit met een aantal interessante illustraties. Op de bovenstaande afbeelding is allereerst te zien dat de angst onder de beleggers binnen een maand heeft plaats moeten maken voor hebzucht.

amerika-1

Op de bovenstaande grafiek, wederom afkomstig van Tematica Research, is te zien dat de Amerikaanse indices de afgelopen weken goede zaken hebben gedaan. Terwijl de S&P 500 index aan het begin van november op jaarbasis slechts 2% in de plus stond, is er op dit moment sprake van een plus van meer dan 10%!

De Fed kan zorgen voor beweeglijkheid

amerika-2

Maar, deze rally kent ook haar keerzijde. Zo is op de laatste grafiek, afkomstig van Tematica Research, te zien dat de volatiliteitsbarometer is gedaald naar haar 52-weeksdieptepunt. We zouden dus kunnen zeggen dat de aandelenmarkten ‘overgekocht’ zijn en dat de kans op beweeglijkheid toeneemt.

En die beweeglijkheid zou vanavond werkelijkheid kunnen worden. De beleggers rekenen op een renteverhoging met 25 basispunten, maar de Fed zou eventueel kunnen verrassen met een verhoging met 50 basispunten. Mocht dit niet gebeuren, dan zou het maar zo kunnen zijn dat deze rally nog even standhoudt, aldus de mannen van Tematica Research.