(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 512,15 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van eveneens 0,5 procent.

Handelaar Hans de Jonge van Bank Degroof Petercam zag een “kabbelend dagje met af en toe wat uitschieters”, maar sprak verder van een gebrek aan nieuws. “Komkommertijd”, aldus de marktvorser. 

Volgens De Jonge kijken beleggers “wat genuanceerder” tegen het mislukte plan van de Amerikaanse president Donald Trump om Obamacare te vervangen. Trump slaagde er afgelopen vrijdag niet in om zijn nieuwe gezondheidswet door het Huis van Afgevaardigden goed te laten keuren. Omdat er te weinig voorstanders waren, werd het voorstel teruggetrokken voordat erover gestemd kon worden. 

De handelaar van Bank Degroof Petercam maakt zich minder zorgen dat ook de plannen van Trump voor belastinghervormingen spaak zullen lopen. “Dit zal uiteindelijk doorgang vinden”, aldus De Jonge, toevoegend dat zowel Republikeinen als Democraten hier uiteindelijk het voordeel van in zullen zien. “Healthcare was een politieke keuze.”

De macro-economische kalender bevatte in Europa slechts één agendapunt, namelijk de Italiaanse industriële orders. De orders daalden in januari met 2,9 procent ten opzichte van december 2016. De omzet nam op maandbasis met 3,5 procent af.

In de Verenigde Staten kwamen cijfers over de groothandelsvoorraden, de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen vrij. De groothandelsvoorraden namen in februari op maandbasis met 0,4 procent toe, na een daling met 0,2 procent in de voorgaande maand. De prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden van de Verenigde Staten stegen in januari op jaarbasis conform verwachting met 5,7 procent, na een toename van 5,5 procent in december. 

Het meest in het oog springend was evenwel de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Deze index steeg van 116,1 in februari naar 125,6 in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,0861. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0863 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0862 op de borden. 

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,8 procent tot 48,57 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,7 procent hoger bewoog op 51,74 dollar. 

Woensdag bepalen vertrouwenscijfers in grote mate de handelsdag, met diverse data uit Frankrijk en Italië. Ook het wekelijkse rapport over de olievoorraden zal met veel aandacht bestudeerd worden. De meeste aandacht zal evenwel uit gaan naar de activatie van Artikel 50 door het Verenigd Koninkrijk, om een vertrek uit de Europese Unie in gang te zetten.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,6 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor het biotechbedrijf van 70,00 naar 80,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Volgens de analisten boekte Galapagos snelle voortgang in de afgelopen maanden met de pijplijn voor taaislijmziekte, ondanks aanvankelijke twijfels over het gecommuniceerde tijdspad.

Ook Gemalto presteerde sterk en schreef 1,9 procent bij. Goldman Sachs verhoogde het advies voor de digitale beveiliger van Verkopen naar Neutraal, maar verlaagde het koersdoel wel van 54,00 naar 53,00 euro. De recente koersdaling van het aandeel na de winstwaarschuwing was voor de analisten van de Amerikaanse zakenbank reden om het verkoopadvies te schrappen. 

DSM dikte 1,5 procent aan nadat Liberum het advies voor het aandeel verhoogde van Houden naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijstelde van 60,00 naar 72,00 euro. De analisten merkten op dat het chemieconcern zijn positie in diervoeding verbeterde. De verkoop van in joint ventures ondergebrachte niet-kernactiviteiten kan meer dan 1,5 miljard euro opbrengen, waardoor de schuld omlaag gaat en er meer ruimte ontstaat voor een progressiever dividendbeleid.

Philips steeg 1,1 procent na de aankondiging om het Australische APSS over te nemen. APSS zal Philips naar verwachting complementeren in de zorgverlening voor slaap en ademhalingsproblemen. APSS beschikt over een programma tegen slaapapneu bedoeld voor apotheken.

AkzoNobel kondigde aan op 19 april een investeerdersdag te houden, waar een nieuwe strategie ontvouwd zal worden met nieuwe financiële doelstellingen. Verder zal AkzoNobel meer duidelijkheid verschaffen over de afsplitsing van onderdeel Specialty Chemicals. Het aandeel AkzoNobel daalde 0,9 procent.

Onderaan bivakkeerde Randstad met een verlies van 2,2 procent, wat volgens handelaar De Jonge van Bank Degroof Petercam niet goed te verklaren viel. “Het lijkt erop dat een of meerdere beleggers wat winst nemen”, aldus de marktvorser. Unibail-Rodamco, dat maandag al onder druk stond nadat het aandeel ex-dividend noteerde, gaf dinsdag nog eens 1,2 procent prijs. 

In de Midkap ging ASR Nederland aan kop met een winst van 3,4 procent, gevolgd door BE Semiconductor Industries met een plus van 2,3 procent. 

Philips Lighting steeg 1,6 procent na de aankondiging van een samenwerkingsovereenkomst met de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond om te adviseren over de verlichting van tennisbanen met duurzame ledverlichting. Philips Lighting wordt voor een periode van twee jaar kennispartner van de KNLTB. 

OCI, maandag nog in trek onder beleggers na vrijgave van de jaarcijfers over 2016, gaf 2,3 procent prijs en droeg daarmee de rode lantaarn in de AMX. Ook Flow Traders beleefde een moeizame dag en sloot 1,3 procent in het rood. 

Onder de kleinere fondsen was het Fagron dat met een winst van 4,3 procent profiteerde van een koersdoelverhoging door KBC Securities. Het koersdoel ging omhoog van 8,50 naar 12,00 met een ongewijzigd Houden advies. De analisten zien inmiddels minder risico voor juridische claims. Ook verlaagde KBC Securities de ramingen voor de rentekosten voor dit jaar.

Telegraaf Media Groep beleefde een volatiele handelsdag en eindigde uiteindelijk 2,4 procent lager. Uit een aanvraag bij Autoriteit Consument & Markt bleek dat VP Exploitatie samen met de Belgische mediabedrijven Concentra en Corelio de gezamenlijke zeggenschap over het Vlaamse Mediahuis wil krijgen. Mediahuis en VP Exploitatie brachten op 8 maart van dit jaar een bod van 6,00 euro per aandeel TMG uit.

Kiadis Pharma steeg 2,5 procent. Het biofarmaceutische bedrijf kreeg van de Pediatric Committee van de European Medicines Agency goedkeuring voor een onderzoekstraject inzake stamceltransplantaties ter bestrijding van bloedkanker bij patiënten tot en met 18 jaar. Kiadis Pharma hoopt het middel ATIR101 in 2018 in Europa op de markt te brengen. Er was al goedkeuring voor de studie uit Canada.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.350,03 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.