(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX sloot 0,3 procent hoger op 569,26 punten.

Beleggers begonnen de beursdag met een serie Chinese macro-economische cijfers. De groei van de Chinese economie zakte het afgelopen kwartaal terug tot 6,2 procent op jaarbasis, oftewel het laagste peil in meer dan 27 jaar.

“Vanochtend waren er inderdaad overal negatieve krantenkoppen dat China de laagste economische groei in 27 jaar heeft neergezet en dat we terug moeten naar 1992 om dit soort lage economische groei te zien” zei analist Corne van Zeijl van Actiam voor de camera van ABM Financial News. “Dat klinkt heel erg dramatisch, maar eigenlijk was het dit niet. De groei van 6,2 procent was al verwacht en dus valt dit cijfer niet tegen”, aldus de analist.

Klik hier voor: cijfers China zijn niet dramatisch

“Als we naar de andere cijfers kijken zoals de industriële productie in China in juni, dan zien we dat de industriële productie met 6,3 procent steeg, wat een stuk hoger was dan verwacht. Dit terwijl de detailhandelsverkopen met 9,8 procent stegen, wat ook een stuk hoger is dan de 8,4 procent die er was verwacht”, aldus Van Zeijl.

“De laatste cijfers geven veel reden tot optimisme wat wil zeggen dat de enorme stimulansen op monetair en fiscaal gebied toch enig effect lijken te hebben”, zo voegde de analist van Actiam nog toe.

De Amerikaanse president Donald Trump liet ook van zich horen na de Chinese data. “De Amerikaanse importheffingen hebben een grote impact op bedrijven om China te verlaten voor landen waar geen heffingen gelden”, aldus Trump.

Volgens de president verlaten duizenden bedrijven het land. “Daarom wil China een deal maken met de VS.”

En ondertussen ontvangen de VS “miljarden dollars aan heffingen van China”. En dat kan mogelijk nog veel meer worden.

De Amerikaanse economie draait volgens de president geweldig en er is nog veel ruimte om te groeien, ondanks het rentebeleid van de Federal Reserve.

Een economische opsteker kwam vandaag uit New York. Na een enorme daling in juni, liet de Empire State index in juli een mooi herstel zien.

De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,1256. Olie werd fractioneel goedkoper.

Stijgers en dalers

Met een koerswinst van 18,8 procent was Galapagos de koploper in de AEX. Er werd een miljardendeal met Gilead gesloten en dat kon op enthousiasme van beleggers rekenen. Verschillende analisten verhoogden vandaag hun koersdoel. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen gaat nu zelfs uit van een koersdoel van 200,00 euro. Versteeg wees voor de camera van ABM Financial News op twee belangrijke doelstellingen die Galapagos CEO Onno van de Stolpe heeft: het bedrijf zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden. Met de deal is de topman in beide geslaagd, aldus Versteeg.

klik hier voor: Galapagos sluit fantastische deal

JPMorgan krikte het koersdoel voor Galapagos op van 125,00 naar 160,00 euro. “De enige potentiële keerzijde die we voor beleggers kunnen ontdekken [aan de deal] is dat er geen volledige overname is gedaan”, aldus de analisten. Door de afspraken die zijn gemaakt, kan Gilead ook de komende tien jaar geen overname meer doen, benadrukten JPMorgan. Versteeg van InsingerGilissen ziet bovendien ook geen andere farmareus een poging wagen om Galapagos over te nemen.

ArcelorMittal steeg 1,5 procent en Wolters Kluwer 1,7 procent. DSM won 0,9 procent, geholpen door een koersdoelverhoging van Barclays. Die ging van 108,00 naar 120,00 euro. DSM heeft volgens de analisten een “superieur groeipotentieel”.

De grootste daler was KPN met een verlies van 1,1 procent.

In de Midcap ging Besi bijna 5 procent hoger. Altice won 3,2 procent.

Fugro en Arcadis leverden 1,3 en 1,4 procent in. Fugro meldde maandagmiddag een nieuw contract in West-Afrika, maar gaf geen financiële details. OCI daalde zelfs 1,8 procent.

In de AScX won Alfen 1,5 procent en Pharming 1,2 procent. Sif, vorige week nog een uitblinker na twee nieuwe contracten, verloor maandag 3,6 procent en Kiadis Pharma werd 4,8 procent goedkoper.

Lokaal daalde Core Laboratories 15,2 procent. Vrijdagavond meldde de oliedienstverlener dat het dividendbeleid ongemoeid blijft, waarmee het kwartaaldividend blijft staan op 0,55 dollar per aandeel.

Tussenstanden Wall Street

In de Verenigde Staten noteerden de belangrijkste graadmeter rond de slotstanden van vrijdag, toen records werden aangescherpt.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties