Beginnen met beleggen

Het recent uitgevoerde onderzoek door Moody’s Investor Services toont aan dat het beursklimaat de komende jaren sterk kan gaan veranderen. En het veranderen van dit klimaat komt met name door de houding die de beleggers innemen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat beleggers op dit moment een stuk risico-averser zijn dan 10 jaar geleden het geval was.

Gedrag beleggers

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Moody’s Investor Services, is te zien dat steeds meer mensen beleggen via een ‘passief’ beleggingsfonds. Een dergelijk fonds probeert met name het rendement van een index na te bootsen. Daar tegenover staan de actieve beleggingsfondsen die als doel hebben om de index te verslaan.

Beleggers zijn voorzichtiger geworden

Volgens de analisten van Moody’s hebben de laatst genoemde fondsen de afgelopen jaren niet geweldig gepresteerd en als gevolg daarvan zijn steeds meer beleggers van partij veranderd. Volgens het onderzoek gaat het nog maximaal 7 jaar duren voordat de passieve fondsen de actieve fondsen op het gebied van geïnvesteerd kapitaal voorbij gaan.

Ook de financiële crisis heeft weten te leiden tot een veranderend beleggingsgedrag. De investeerders van tegenwoordig zijn zich bewuster geworden van de risico’s die gepaard gaan bij een belegging. En als gevolg daarvan nemen ze sneller genoegen met een lager rendement.